Protest de mare amploare la Chişinău. Zeci de mii de oameni îşi "cer ţara înapoi"

Protest de mare amploare la Chişinău.
Protest de mare amploare la Chişinău. (Epoch Times Romania)

UPDATE. Cu 10 minute înainte ca manifestaţia să înceapă au existat altercaţii între două grupuri de protestatari, unii reprezentând mişcarea unionistă Tinerii Moldovei, iar ceilalţi veteranii războiului de pe Nistru, care se ocupă de ordinea publică din "Oraşul Demnităţii", scrie independent.md.

Spiritele s-au calmat şi reprezentanţii unioniştilor au putut manifesta în continuare, atât cu pancartele unioniste cât şi cu drapelele României, doar că au mers un pic mai în spate.

"Regretăm acest incident. Protestele noastre sunt îndreptate pentru a uni toate segmenetele sociale, indiferent de simpatii politice sau geopolitice, în jurul unui obiectiv comun – scoaterea R. Moldova din captivitatea oligarhilor. (...)

Repetăm apelul nostru, de a manifesta sub drapelele Republicii Moldova şi ale Uniunii Europene, care ne pot astăzi uni pe toţi", a declarat unul dintre reprezentaţii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, Alex Cozer.

* * *

Zeci de mii de moldoveni protestează din nou, duminică, în Piaţa Marii Adunări Naţionale împotriva "ilegalităţilor comise de guvernarea coruptă". Mitingul, organizat de Platforma Civică "Demnitate şi Adevăr", este denumit simbolic "Marea Adunare Naţională"

Oamenii cer, printre altele, depolitizarea instituţiilor de stat, organizarea alegerilor anticipate, demisia şefului Parlamentului, demisia Guvernului, demisia preşedintelui Nicolae Timofti, precum şi pedepsirea celor implicaţi în furtul din sistemul bancar. .

"Sunt câteva sute de oameni care trăiesc în aceste zile o frică extraordinară, pentru că se tem de puterea poporului. În sfârşit au apărut primele disensiuni între criminalii de la conducere, pentru că unii spun "nu" alegerilor anticipate, iar alţii "da". Noi suntem poporul, iar ei sunt trădătorii, care tremură în faţa oamenilor", a declarat unul dintre membrii Platformei, citat de independent.md.

În urmă cu o săptămână, 100.000 de oameni ieşeau în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru "a-şi lua ţara înapoi" din mâinile politicienilor corupţi.

Ulterior, protestatarii au "ridicat" un "Oraş al Demnităţii şi Adevărului" în faţa Guvernului, unde au fost amplasate corturi pentru persoanele care vor rămâne să protesteze non-stop dacă revendicările lor nu vor fi realizate de către actuala guvernare.

Deşi reprezentanţii protestatarilor s-au întâlnit deja în cursul săptămânii cu premierul Valeriu Streleţ, însoţit de alţi câţiva miniştri, precum şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, nu s-a ajuns la niciun compromis.

Oamenii s-au arătat dezamăgiţi de atitudinea autorităţilor, care, în opinia lor, nu fac nimic altceva decât să îi sfideze, astfel că au decis să continue protestele şi au ieşit din nou duminică în stradă cu zecile de mii.

Printre manifestanţi se află şi membrii Mişcării Civice Tinerii Moldovei care au anunţat că vor milita pentru Unirea României cu R. Moldova - "singurul răspuns la ieşirea din criza acută" în care se află ţara.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe