Sala cu orgă din Chişinău va primi un milion euro pentru renovare

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Sala cu orgă din Chişinău va primi un milion euro pentru renovare. Acest anunţ a fost făcut vineri cu ocazia vizitei primului ministru român Victor Ponta în Republica Moldova. Donaţia de un milion de euro vine din partea Guvernului României şi va permite reparaţia acoperişului, a sistemului de evacuare a apei, a cupolei şi a faţadei, inclusiv a scărilor, a relatat pentru Moldpres Biroul comunicare şi relaţii cu presă al Executivului.

„Este o clădire foarte frumoasă, este o adevărată bijuterie, doar că trebuie să o readucem în starea ei de odinioară. Sper să găsim banii necesari pentru a repara clădirea şi în interior. Toate aceste lucrări de restaurare şi reconstrucţie vor plasa Sala cu Orgă în fruntea instituţiilor care se îngrijesc de cultura spirituală a oamenilor noştri”, a menţionat Iurie Leancă.

La rândul său, şeful Executivului de la Bucureşti s-a arătat impresionat de edificiul Sălii cu Orgă şi a menţionat că va oferi sprijin pentru renovarea ei pe interior: „Le felicit pe doamnele care lucrează aici pentru faptul că nu şi-au pierdut speranţa şi au găsit o soluţie. Când mă întâlnesc cu oamenii care încă au sufletul de a face artă, le spun de fiecare dată: „Nu cedaţi!”.

Anterior, din bugetul de stat al Republicii Moldova, pentru anul 2014, a fost alocată suma de două milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări de restaurare a interiorului sediului. S-a convenit ca suma să fie suplimentată cu cinci sute de mii de lei.

Edificiul Sălii cu Orgă a fost dat în exploatare în anul 1901. Până în anul 1974, aici a fost sediul Băncii de Stat. Pentru prima dată, orga a răsunat în acest edificiu, care este un monument de arhitectură luat sub ocrotirea statului, pe 15 septembrie 1978, în cadrul unui concert festiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe