Kremlinul expulzează cinci diplomaţi moldoveni. Şalaru: Ataşaţii ruşi susţin separatismul din Moldova
alte articole
Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru susţine că decizia de expulzare a reprezentanţilor Federaţiei Ruse în Republica Moldova, de fapt ofiţeri ai serviciilor secrete ruseşti, nu este deloc radicală ci oarecum întârziată, apreciind ”curajul de a pune pe masa decidenţilor probele acţiunilor neprieteneşti şi incompatibile cu statutul de diplomat al ”aşa numiţilor diplomaţi ruşi”.
În context, Şalaru a menţionat că din anul 2015 a cerut Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău (MAEIE) să ia atitudine faţă de acţiunile diplomaţilor ruşi de susţinere a separatismului transnistrean, de aţâţare a acţiunilor separatiste din Găgăuzia, de spionaj sau de finanţare a unor acţiuni specifice războiului hibrid.
”În 2015 am dispus ruperea legăturilor Ministerului Apărării cu fostul ataşat militar rus. De asemenea, în 2016 i-am atras atenţia actualului ataşat militar, Igor Dobvnea, să nu mai gireze acţiunile separatiştilor din Transnistria şi am cerut MAEIE să ia măsuri împotriva sa”, scrie fostul ministru al Apărării pe pagina sa de Facebook.
Mai mult decât atât, Anatol Şalaru punctează că acelaşi Igor Dobvnea, în ajunul summitului NATO de la Varşovia făcea eforturi disperate să afle agenda delegaţiei moldoveneşti la NATO şi mai ales, să afle obiectivele R. Moldova la această reuniune. ”Nu prea le-a ieşit!”
În opinia fostului oficial, de mult timp, ambasada Federaţiei Ruse s-a transformat din misiune diplomatică în sediu al serviciilor ruseşti de informaţii care, se preocupă din plin de deturnarea vectorului extern al Republicii Moldova, inclusiv implicarea în alegerile prezidenţiale. ”Sunt convins că nimeni nu a uitat de banii pe care Igor Dodon i-a primit din Bahamas şi care provin din fondurile serviciilor secrete ruseşti.”
Notabil este faptul că, răspunsul Kremlinului la acţiunile Chişinăului de expulzare a diplomaţilor ruşi nu a întârziat să apară. Astfel, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul rus de Externe al RM este anunţat că cinci diplomaţi moldoveni trebuie să părăsească Rusia în trei zile. Aflat la Sankt-Petersburg, Igor Dodon a scris pe pagina sa de socializare că speră să nu mai urmeze şi alte măsuri cu caracter economic şi social, precizând că relaţiile diplomatice dintre Rusia şi Moldova se află pe marginea prăpastiei.
Menţionăm că marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful statului a cerut demisia ministrului de Externe şi a şefului Serviciului de Informaţie şi Securitate (SIS), fiind nemulţumit că aceştia nu l-au informat de expulzarea diplomaţilor ruşi. Vicedirectorul de la SIS a precizat însă că nu erau obligaţi să o facă, deoarece instituţia se subordonează Parlamentului şi nu Preşedintelui R. Moldova.