Proprietarii de acţiuni Evergrande ţin ostatici membri ai conducerii gigantului imobiliar chinez

Protestatari în faţa sediului companiei Evergrande din Shenzhen, 14 septembrie 2021
Protestatari în faţa sediului companiei Evergrande din Shenzhen, 14 septembrie 2021 (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Pe măsură ce prăbuşirea gigantului imobiliarelor chineze Evergrande trimite unde de şoc în întreaga economie chineză, investitorii "cu amănuntul" supăraţi au trecut de la asaltarea sediului central al companiei la luarea ca ostatici a membrilor conducerii, potrivit Straits Times, citând postări devenite virale pe reţelele de socializare.

Citiți și Gigantul imobiliar chinez Evergrande se afundă: creditorii cer rambursarea imediată a datoriilor, obligaţiunile sale nu mai pot fi folosite ca garanţii

Ceea ce ştim până acum: peste 70.000 de investitori cu amănuntul au depus sume mari de bani, în unele cazuri toate economiile lor, în momentul în care Evergrande, al doilea mare dezvoltator imobiliar „prea mare pentru a eşua” din ţară, i-a încurajat cu promisiuni de câştiguri de 10% venituri anuale.

În timp ce Evergrande este, cel mai probabil, prea mare pentru a fi lăsată să dea faliment (deşi conducerea Partidului Comunist Chinez nu a făcut încă o declaraţie oficială), aceşti investitori furioşi riscă să îşi piardă toţi banii.

Citiți și Gigantul chinez Evergrande suspendă tranzacţionarea obligaţiunilor pentru o zi

După ce a acumulat aproximativ 1,97 trilioane de yuani (410 miliarde USD) în pasive, compania - care a devenit cel mai mare emitent de obligaţiuni în dolari cu randament ridicat din China (16%) - a declanşat proteste în toată ţara la începutul acestei săptămâni, după ce a anunţat că este forţată să întârzie plăţile cu până la 40 de miliarde de yuani pentru produsele de gestionare a averii.

Pentru a încerca să domolească eventualele proteste Evergrande a anunţat că intenţionează să permită consumatorilor şi personalului să vândă la licitaţie apartamente cu reduceri în această lună, drept compensaţie pentru miliarde de yuani în datorii restante, pe măsură ce dezvoltatorul încearcă să strângă numerar.

Potrivit Bloomberg, compania va organiza un eveniment online până pe 30 septembrie pentru investitorii care optează să primească proprietăţi imobiliare în loc de bani.

Citiți și Investitori chinezi protestează în faţa sediului gigantului Evergrande, ros de datorii

Totuşi spre sfârşitul săptămânii aproape 100 de investitori au asaltat sediul central al Evergrande pentru a cere banii înapoi.

"Am alături de mine cel mai important reprezentant Evergrande din Nanchang, numit Chen", a declarat utilizatorul Wechat, Yang Qiwen, referindu-se la oraşul din provincia Jiangxi din sud-estul Chinei, într-o postare însoţită de fotografia unui bărbat întins pe podea.

"Nu poate părăsi biroul. Suntem peste 300 (investitori) care îl oprim", a adăugat Yang pe unul dintre cel puţin trei grupuri Wechat care discută despre incapacitatea de plată a Evergrande.

Evergrande are peste 700 de proiecte în 223 de oraşe - dintre care majoritatea se află în regiunile mai puţin dezvoltate ale ţării - şi s-a angajat să finalizeze aproximativ 1,4 milioane de proprietăţi până la sfârşitul lunii iunie, potrivit Times. Săptămâna trecută, peste 100 de persoane care cumpăraseră imobile de la Evergrande au organizat un protest în Guangzhou după ce compania a oprit proiectele.

Miercuri, publicaţia Global Times, portavocea Partidului Comunist Chinez, a încercat să restabilească încrederea investitorilor, numind problemele de lichiditate ale companiei „un incident izolat” şi insistând asupra faptului că problema datoriilor Evergrande „nu va afecta eforturile Chinei de a consolida reglementarea pieţei imobiliare pentru a preveni riscurile financiare majore şi a asigura o dezvoltare durabilă”.

Cu toate acestea, Beijingul nu a făcut încă o declaraţie oficială cu privire la acţiunile care vor fi întreprinse pentru o eventuală salvare a gigantului imobiliar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe