Investitori chinezi protestează în faţa sediului gigantului Evergrande, ros de datorii

Protestatari în faţa sediului companiei Evergrande din Shenzhen, 14 septembrie 2021 (Noel Celis/AFP via Getty Images)
Rita Li
15.09.2021

Mii de investitori chinezi speriaţi că îşi pierd banii au protestat în faţa sediului companiei Evergrande, în prezent cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, pentru a cere rambursarea împrumuturilor şi a produselor financiare - pe 13 septembrie.

Evergrande a avertizat - în august - referitor la riscurile de lichiditate şi de incapacitate de plată în cazul în care nu reuşeşte să strângă numerar.

Pe 8 septembrie, investitorii au descoperit că firma a suspendat plăţile către produsele sale de gestionare a averii, provocând panică în rândul investitorilor care protestează de vinerea trecută, temându-se că rămân fără bani.

Mitinguri simultane au apărut apoi în marile oraşe chinezeşti, inclusiv Shenzhen, Chongqing, Chengdu, Xi’an, Mianyang şi Handan.

„Daţi-ne înapoi banii câştigaţi cu greu”, era scris pe majoritatea pancardelor, observate la protest.

Videoclipurile difuzate pe reţelele de socializare arată că guvernul local a mobilizat un număr mare de forţe de poliţie pentru a monitoriza participanţii.

"Tocmai am ajuns la intrare şi am fost bătuţi de securişti cu bastoanele", a declarat luni un protestatar din Handan pentru The Epoch Times. „Cinci dintre ei l-au bătut pe unul dintre noi”.

Protestatarii au început să înregistreze materiale video pe telefoane în timp ce erau supuşi abuzurilor poliţiei.

„[Poliţia] mi-a luat telefonul şi m-au lovit cu un baston electric, ameninţându-mă cu moartea dacă nu şterg videoclipul”, a declarat un protestatar. „Nu îndrăznesc să vă spun prea multe”, a spus el.

O victimă a spus că 70 la sută din investitori sunt proprietari de imobiliare construite de Evergrande, restul fiind personalul companiei. Epoch Times nu poate verifica numărul.

Zhang (pseudonim), membru al familiei unui angajat al Evergrande, a declarat vinerea trecută pentru Epoch Times că soţul ei este unul dintre cei 100.000 de angajaţi care achiziţionaseră produse financiare, împreună cu familiile, prietenii şi clienţii lor care au fost încurajaţi să investească.

„Cum îşi poate trăi mai departe după ce i-a păcălit pe toţi cei pe care îi cunoaşte?”, se întreba Zhang, adăugând că oamenii din jurul soţului ei au investit cu toţii peste 600.000 de yuani (93.000 de dolari) în aceste produse. „Este înfricoşător, într-adevăr terifiant”, a spus ea.

Promovarea companiei de către guvern, care avea loc până de curând, a sporit, de asemenea, încrederea investitorilor.

„Cred că autorităţile de reglementare sunt responsabile”, a spus investitorul Lao Zhang (pseudonim), după ce a urmărit promoţii la televiziunea centrală a Chinei şi pe canalele oficiale. „Am văzut reclama în fiecare zi”, a spus el.

Cu toate acestea, mass-media de stat din China a minimizat criza datoriilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor