Gigantul chinez Evergrande suspendă tranzacţionarea obligaţiunilor pentru o zi

Birourile gigantului Evergrande în cartierul Wan Chai din Hong Kong
Birourile gigantului Evergrande în cartierul Wan Chai din Hong Kong (LAM YIK—BLOOMBERG/GETTY IMAGES)

Printr-o coincidenţă remarcabilă, cel mai mare şi cel mai important dezvoltator imobiliar din China din punct de vedere sistemic, Evergrande, s-a prăbuşit la 13 ani de la falimentul lui Lehman Borthers, după ce Beijingul a declarat băncilor creditoare ale gigantului chinez că firma insolvabilă nu va putea plăti ratele datoriei sale, săptămâna viitoare anunţând efectiv o viitoare cădere.

Joi, unitatea principală a Evergrande (imobiliare onshore) a declarat că tranzacţionarea tuturor obligaţiunilor sale onshore va fi suspendată pe 16 septembrie pentru a asigura dezvăluirea corectă a informaţiilor în urma unei retrogradări la A de la AA (nivel care, în China, este considerat cel mai scăzut rating de investiţii) acordat de China Chengxin Internaţional.

Citiți și Gigantul Evergrande angajează consilieri pentru procesul de intrare în faliment. Investitorii deja strânşi la uşile companiei

Comunicatul de presă se încheie cu o propoziţie cel puţin bizară „Investitorii sunt rugaţi frumos să acorde atenţie riscurilor investiţionale”.

Nu a fost clar de ce compania a trebuit să suspende tranzacţionarea tuturor obligaţiunilor pentru o zi întreagă, cu scopul de a se asigura că toată lumea este conştientă de faptul că obligaţiunile companiei nu mai sunt considerate investiţii în China, când ar fi fost suficient doar un comunicat de presă.

Compania a mai declarat că tranzacţionarea obligaţiunilor se va relua pe 17 septembrie, iar metoda de tranzacţionare a unor titluri de valoare se va schimba pentru a permite tranzacţiile bloc.

Agenţia Fitch afirmă că băncile mai mici expuse la contagiune sau alţi dezvoltatori mai slabi se pot confrunta cu creşteri „semnificative” ale creditelor neperformante în caz de intrare în neplată a Evergrande, iar S&P a retrogradat Evergrande la cel mai profund nivel junk, spunând că lichiditatea dezvoltatorului şi accesul la finanţare „scad sever”.