Promo-LEX – Apel public cu privire la stabilirea locului în care se află poliţistul răpit de structurile de forţă din Tiraspol şi eliberarea imediată

or.Tiraspol, Transnistria
or.Tiraspol, Transnistria (novostipmr.com)

Asociaţia Promo-LEX, organizaţie non-guvernamentală, îşi exprimă îngrijorarea privind numărul tot mai mare al cazurilor de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului în regiunea stângă a Nistrului, în special a celor de răpire a persoanelor.

Totodată, ONG-ul a specificat faptul că regretă lipsa de acţiuni eficiente din partea autorităţilor constituţionale pentru a asigura un set minim de garanţii persoanelor care locuiesc sau se află pe teritoriul aflat în afara controlului autorităţilor constituţionale, în primul rând prin a stopa astfel de acţiuni şi a preveni gravele abuzuri care au loc împotriva locuitorilor regiunii transnistrene.

Cauza principală a acestor încălcări care au loc în mod continuu este impunitatea de care beneficiază persoanele care admit în mod conştient fapte ilegale, deoarece lipsesc mecanismele reale de apărare a victimelor şi cele de sancţionare a persoanelor vinovate.

În context, Promo-LEX a ţinut să amintească faptul că miercuri, 7 octombrie, în jurul orei 13.00, Adrian Glijin, în vârstă de 41 de ani, ofiţer din cadrul Inspectoratului de Poliţie Floreşti, a fost răpit de 5 persoane necunoscute şi mascate, de pe un câmp din apropierea localităţii Cuzmin, raionul Camenca. Ofiţerul este căsătorit şi are 3 copii, dintre care unul este minor, în clasa a VII-a. Aceasta este a doua răpire consecutivă în regiunea transnistreană, au punctat experţii.

De asemenea, Promo-LEX a adăugat că joi, 8 octombrie, în intervalul orelor 04:00 – 07.00 dimineaţa, alte câteva persoane necunoscute, în civil, au intrat în domiciliul acestuia din localitatea Cuzmin (Camenca), în prezenţa copiilor şi soţiei lui Adrian Glijin, au percheziţionat domiciliul, fiind preluate toate sursele de stocare a informaţiei (laptop, tabletă, telefoane, inclusiv bunurile care aparţin soţiei, cumnatului şi copilului). Potrivit ONG-ului, în timpul acestor acţiuni, unul dintre civili a menţionat că Adrian Glijin este acuzat de „trădare de patrie”.

„În aceste zile, Asociaţia Promo-LEX a fost informată şi despre alte cazuri de răpire a persoanelor de către structurile de facto ale regiunii transnistrene. Aparent, situaţia epidemiologică şi efectele declarării de către administraţia de facto de la Tiraspol a stării de urgenţă (instalarea suplimentară a posturilor de control şi blocarea frontierei administrative), este utilizată pentru consolidarea controlului efectiv în regiunea transnistreană prin măsuri brutale de intimidare a locuitorilor din Zona de Securitate şi cazuri grave de încălcare a drepturilor fundamentale ale oamenilor. Astfel, săptămâna viitoare, Promo-LEX va lansa o analiză privind incidentele din zona de securitate din perspectiva drepturilor omului”, se arată într-un comunicat Promo-LEX.

Reieşind din urgenţa cazului descris, precum şi ţinând cont de lipsa absolută a informaţiilor privind situaţia şi starea lui Adrian Glijin, SOLICITĂM în regim de urgenţă:

  1. Preşedintelui Republicii Moldova, Prim-ministrului şi Biroului Politici pentru Reintegrare să întreprindă rapid acţiuni EFICIENTE, pentru stabilirea locului unde se află Adrian Glijin precum şi eliberarea imediată şi necondiţionată a acestuia din detenţia ilegală;
  2. Procuraturii Generale să investigheze cazul răpirii lui Adrian Glijin prin prisma prevederilor Codului Penal al Republicii Moldova. Să pornească o cauză penală şi să depună eforturi considerabile pentru tragerea la răspundere penală a persoanelor care au participat la răpirea şi privarea de libertate a lui Adrian Glijin;
  3. Misiunilor diplomatice, Misiunii OSCE în Moldova, Comisiei Unificate de Control şi Avocatului Poporului (Ombudsman) să monitorizeze situaţia respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale lui Adrian Glijin şi să condamne comportamentul abuziv al structurilor de facto din regiunea transnistreană.