Alegeri în Găgăuzia. Expert: PAS ar putea obţine influenţă în regiune

UTA Găgăuzia, R. Moldova
UTA Găgăuzia, R. Moldova (facebook.com)
Tatiana Chiriac
17.02.2021

În Găgăuzia s-a dat startul oficial campaniei de alegeri în Adunarea Populară. Se prefigurează derularea ei într-o atmosferă de contrapunere între ramurile puterii din regiune, dar şi a unui exerciţiu de verificare a forţelor pentru partidul proprezidenţial PAS care ar putea să atenteze la influenţa, deocamdată de monopol, a socialiştilor în regiune, notează publicistul Veaceslav Crăciun într-o analiză pentru IPN, citată de Radio Europa Liberă.

Expertul se arată, totuşi, sceptic de şansele PAS în autonomie, sugerând că formaţiunea şi fosta ei lideră Maia Sandu dimpotrivă „acordă socialiştilor servicii unul după altul”.

Veaceslav Crăciun aminteşte în context despre criticile deputaţilor PAS la iniţiativa PSRM de includere în Codul electoral al Republicii Moldova a unor articole consacrate Comisiei Electorale din autonomie. În actuala redacţie a Codului electoral nu este menţionată CEC a Găgăuziei. Cu toate acestea, acest organ funcţionează şi efectuează organizarea alegerii başkanului şi deputaţilor în Adunarea Populară a Găgăuziei.

Un alt exemplu adus de autor e că şefa statului n-a invitat-o pe başkanul Irina Vlah la inaugurarea sa, iar după aceasta a lăsat-o în afara Consiliului Suprem de Securitate.

„Actuala răceală între ele convine socialiştilor, care folosesc situaţia pentru a-şi consolida promovarea imaginii de unici apărători ai intereselor regiunii”, concluzionează Veaceslav Crăciun, potrivit surselor citate.

Deputaţii găgăuzi au decis data alegerilor pentru 16 mai. Aceasta depăşeşte cu aproape o lună data expirării - 20 aprilie – a împuternicirilor actualei legislaturi a Adunării Populare a Găgăuziei (APG). Neîncadrarea în limitele timpului a avut loc pentru că deputaţii au tărăgănat excesiv adoptarea bugetului pentru anul 2021.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor