Procurorul general al Ucrainei: O reconciliere cu ruşii - doar după ce Moscova îşi cere iertare şi plăteşte despăgubiri
focus
alte articole
În timp ce Rusia şi-a intensificat utilizarea rachetelor imprecise din epoca sovietică împotriva infrastructurii civile, cel mai înalt oficial juridic al Ucrainei a declarat că nu vede cum ucrainenii obişnuiţi şi ruşii pot ajunge la reconciliere până când Moscova "îşi va cere iertare, va plăti despăgubiri statului" şi se va asigura că "toţi criminalii săi de război sunt în închisoare".
Procurorul general Irina Venediktova a vorbit pentru USA Today News din biroul său din capitala Ucrainei, unde coordonează activitatea a sute de anchetatori şi specialişti ucraineni şi internaţionali în domeniul crimelor de război. Scopul ei este de a trage la răspundere armata şi înalţii oficiali ai Rusiei pentru presupusele atacuri cu rachete şi bombardamente fără discriminare, asasinatele de civili, tortura, violenţele sexuale, atacurile repetate asupra spitalelor şi pentru că a refuzat accesul civililor la hrană, apă şi ajutor umanitar.
La patru luni după ce Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina, într-o escaladare majoră a unui război care a început în 2014, multe oraşe din ţară sunt în continuare afectate zilnic de lovituri aeriene şi maritime ruseşti, artilerie cu rachete şi muniţii cu dispersie.
Dar, săptămâna trecută, Rusia a părut să îşi intensifice campania de bombardamente şi au avut loc mai multe atacuri deosebit de mortale asupra unor ţinte civile.
La 27 iunie, o rachetă rusă a lovit un centru comercial aglomerat din Kremenciuk, în centrul Ucrainei. Cel puţin 20 de persoane au murit. Două duzini de persoane sunt încă date dispărute. În aceeaşi zi, forţele ruseşti au bombardat zonele centrale ale oraşului Harkiv din estul ţării, provocând cinci morţi şi 22 de răniţi. Trei zile mai târziu, cel puţin 21 de persoane au fost ucise când rachete ruseşti au lovit o clădire de apartamente rezidenţiale şi două staţiuni din apropierea Odesei, portul ucrainean de la Marea Neagră.
Autorităţile au declarat că Rusia a tras rachete învechite, lipsite de precizie asupra mall-ului din Kremenciuk şi în Odesa.
Venediktova, în vârstă de 43 de ani, este din Harkiv, un oraş predominant rusofil din estul Ucrainei.
"Am un nume de familie rusesc. Cunosc mulţi oameni acolo. Şi ştiu că mulţi ruşi obişnuiţi par să susţină politica (preşedintelui Vladimir Putin) de a ucide ucraineni obişnuiţi. Pentru mine, a fost un şoc să văd acest lucru şi o întrebare cu adevărat mare este: Cum va putea această generaţie (de ruşi) să îi privească vreodată pe ucraineni în ochi după toate aceste acţiuni?", a declarat Venediktova, fost profesor de drept.
"Se comportă ca nişte barbari", a adăugat aceasta care a insistat însă asupra faptului că remarcile sale pe tema unei eventuale apropieri viitoare de la civil la civil între ucraineni şi ruşi ar trebui să fie atribuite "Irinei Venediktova, cetăţeanul ucrainean, nu Irinei Venediktova, procurorul general", o funcţie echivalentă, în linii mari, cu cea a procurorului general al SUA.
"Tiparul comportamentului militar al Rusiei (de-a lungul istoriei) este... brutalitatea", a declarat ea, adăugând că, în opinia sa, atacul de joi din Odesa "pare o răzbunare" după ce armata rusă şi-a abandonat poziţiile de pe Insula Şerpilor, o mică stâncă în largul coastei Odesa, care a devenit un simbol al rezistenţei ucrainene înverşunate la invazia Rusiei.
Oleksii Goncearenko, un parlamentar ucrainean care prezidează legislativul regional din Odesa, a declarat că există "multă furie împotriva ruşilor".
"Suntem absolut furioşi pe ei, iar pentru mulţi dintre noi există o prezumţie de vinovăţie, nu de nevinovăţie, în ceea ce priveşte crimele de război ale ruşilor. Şi dacă vor să fie absolviţi de acest lucru, ar trebui să ia poziţie. Ei trebuie să spună public: "Sunt împotriva acestui război şi a acestor atrocităţi. Numai dacă ruşii încep să facă acest lucru putem începe să vorbim din nou cu ei", a spus el.
Goncearenko a declarat că va călători la Washington la mijlocul lunii iulie pentru a depune mărturie despre crime de război în cadrul unei audieri în Congres.