Procurorul care a clasat dosarul "10 august" şi i-a jignit pe protestatari, spălat de acuzatoarea Codruţei Kovesi

Vlad Gheorghe
Vlad Gheorghe (Epoch Times Romania)

Europarlamentarul USR-PLUS Vlad Gheorghe a atras atenţia, luni, că procurorul Doru Stoica, care a clasat iniţial dosarul "10 august" privind represiunea Jandarmeriei împotriva protestatarilor anti-PSD, a fost scăpat de vină "chiar de acuzatoarea Laurei Codruţa Kovesi", o reprezentantă a Inspecţiei Judiciare, conduse de controversatul Lucian Netejoru.

"În august, am sesizat Inspecţia Judiciară pentru că procurorul care a clasat dosarul 10 August a folosit expresii jignitoare faţă de protestatari, nedemne de un magistrat, şi a mistificat faptele văzute de o lume întreagă. Mi-a răspuns IJ, după 4 luni, cu un text sec în care îl susţine pe procuror. Şi-ar fi exprimat doar 'opinii' de 'procuror independent'. Îl apără şi scriind că 'doar a făcut o exemplificare', adică faimoasa 'întoarcere a unei culturi iremediabil compromise la stadiul de brazdă', şi că asta 'nu echivalează cu expresii inadecvate', bietul de el doar 'a reţinut o situaţie de fapt care diferă de modul de percepţie al petenţilor'", a declarat Vlad Gheorghe.

Deputatul european a remarcat că procuroarea de la Inspecţia Judiciară "care a semnat acum 'albirea' mizeriilor scrise în clasare s-a afirmat anterior prin":

- anchetarea lui Kovesi şi găsirea ei vinovată de abateri disciplinare (desfiinţată de instanţe);

- raportul de apărare a celor din infama Secţie Specială;

- a cerut să vadă în întregime dosare DNA (inclusiv probe) deşi ea ancheta procurorii, nu probele din dosare.

"Voi ataca rezoluţia Inspecţiei Judiciare pentru că este o mascaradă, exact ca cele împotriva lui Kovesi. Şi voi continua să lupt pentru pedepsirea vinovaţilor dar şi celor care îi ajută la acoperirea faptelor din 10 August. Indiferent ce funcţii ocupă. Nu uităm, nu renunţăm", a conchis Vlad Gheorghe, care, pe 10 august 2018, a fost lovit cu bastonul de jandarmi, deşi era cu mâinile ridicate deasupra capului.

Reamintim că, pe 5 august 2020, Vlad Gheorghe - de profesie jurist - s-a prezentat la sediul Inspecţiei Judiciare pentru a depune plângere împotriva procurorului Doru Stoica.

"Este necesar pentru că ceea ce a scris acest domn procuror în acea ordonanţă infamă de clasare deja depăşeşte zona de toleranţă a unor erori juridice sau erori umane. A ţinut dosarul un an de zile pe loc, an pe care noi, victimele am pierdut un an de zile cu această cercetare, […] pentru că nu avem nici acum răspunsuri, ci dimpotrivă, sunt tot felul de întrebări. [...] Dosarul era atât de clar: erau mii şi mii de ore de înregistrări video despre ce s-a întâmplat acolo. Astăzi, din cauza acestui domn procuror, şi cred că mai sunt şi alte persoane în jurul dânsului, […], cer cercetarea dânsului pentru grave prejudicii aduse cercetării acestui dosar şi, implicit, şi nouă, victimelor", a precizat atunci cunoscutul protestatar.

Vlad Gheorghe consideră că cei care au contribuit la împiedicarea bunului mers al dosarului trebuie să fie persoane din Ministerul de Interne, pentru că "ceea ce şi-a asumat în acel text acest domn procuror este specific unui limbaj militar".

Concret, se vorbeşte despre "victime colaterale acceptabile", despre "intervenţii, moduri, operaţiuni" - lucruri specifice militarilor, specifice unor teatre de operaţiuni pe care un procuror specializat în infracţiuni de IT, aşa cum este procurorul Stoica, nu prea avea de unde să le cunoască atât de bine astfel încât să le treacă într-un rechizitoriu.

"Asta mă duce cu gândul direct spre Jandarmerie, pentru că sunt exprimări tipice lor, care nu aveau ce să caute într-un document făcut de jurişti", declara la vremea respectivă Vlad Gheorghe.