Primul proiect-pilot asupra automatizării procesului de contrapunere a datelor vamale la trecerea frontierei moldo-române
alte articole
Primul proiect-pilot privind schimbul de date vamale în format electronic va fi lansat începând cu iulie 2012 la punctul de trecere Sculeni-Sculeni, anunţă Politik.md cu referire la un comunicat de presă al Serviciului Vamal din R. Moldova.
În acest sens, directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, a avut o întrevedere cu conducătorul Autorităţii Naţionale a Vămilor din România, Viorel Comaniţă, ocazie cu care a fost semnat Protocolul de prelungire a valabilităţii până la finele anului curent a Planului de cooperare între Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi Autoritatea Naţională a Vămilor din România în domeniul prevenirii şi combaterii fraudelor vamale.
Iniţiativa de lansare a schimbului electronic de date la frontiera cu UE, a fost abordată de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova în cadrul mai multor întruniri cu instituţiile Europene. În acest sens, proiectul-pilot la punctul de trecere Sculeni-Sculeni, va fi supus monitorizării din partea instituţiilor europene şi sperăm că va servi drept exemplu pentru bunele practici de cooperare vamală la frontiera externă a UE, a precizat Tudor Baliţchi.
„Decizia la care s-a ajuns astăzi a fost precedată de mai multe runde de negocieri şi cu autoritatea vamală din România şi reprezintă un pas important în dezvoltarea cooperării vamale prin utilizarea celor mai moderne instrumente de contracarare a traficului ilicit de mărfuri”, a mai declarat Tudor Baliţchi.
Potrivit oficialilor, odată cu automatizarea procesului de schimb de date şi trecere la formatul electronic al fişelor de însoţire, autorităţile vamale din cele două state vor dispune de mai multe pârghii de control vamal pe baza analizei de risc. Concomitent cu optimizarea controlului se va reduce şi durata staţionării mijloacelor de transport la frontieră pentru operaţiunile de import/export care nu vor trezi careva suspiciuni de fraudare.
„Datorită contrapunerii datelor se va asigura contracararea traficului ilicit de mărfuri şi a cazurilor de falsificare a documentelor de însoţire a mărfii. Pe parcursul anului 2011 în perimetrul frontierei moldo-române s-a înregistrat o tendinţă de scădere considerabilă a traficului ilicit cu ţigări” , a precizat directorul Departamentului de aplicare a legii al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Iurie Ceban.
De remarcat, că schimbul de date cu privire la mărfurile şi mijloacele de transport care trec frontiera moldo-română în ambele direcţii, se implementează din 2010, însă până în prezent se efectuează pe suport de hârtie, utilizând fişele de însoţire.