PressOne: Cum au schimbat oamenii puşi politic în CNSAS procedurile de verificare a foştilor securişti

Dosare la arhivele CNSAS (Epoch Times România)
Ana Ion
03.04.2024

Foşti şi actuali membri din conducerea CNSAS, numiţi politic, au aprobat o modificare de procedură care îi scapă de la verificări pe unii posibili agenţi ai Securităţii, acuză angajaţi din instituţie, dar şi un alt membru al Colegiului, relatează PressOne.

Totul a pornit de la cercetarea trecutului din perioada comunistă al omului de afaceri Radu Dimofte, domiciliat în Monaco.

Cei mai mulţi dintre reprezentanţii partidelor din conducerea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) au rezonat cu punctul de vedere al omului de afaceri şi nu cu argumentele specialiştilor din Direcţia Investigaţii şi Direcţia Juridică.

Conform documentelor obţinute de PressOne din surse parlamentare, reprezentanţii politicienilor din Colegiul CNSAS au oprit procedurile în cazul Radu Dimofte şi au deschis o portiţă ca şi alte persoane să scape de stresul lupei cercetătorilor din instituţia care are menirea să deconspire agenţii şi colaboratorii fostei Securităţi comuniste.

Considerând că şefii CNSAS au încălcat legea, avertizori din cadrul instituţiei au depus sesizări la Parlament. Politicienii de acolo au ridicat din umeri sau i-au trimis pe angajaţi să-şi rezolve plângerea la cei de care se plângeau.

Legea după care funcţionează CNSAS prevede că verificarea trecutului unei persoane se face:

– Din oficiu, pentru candidaţi şi persoane alese sau numite în câteva funcţii publice;

– La cererea unor instituţii, organizaţii sau a unor persoane fizice.

În şedinţa din 11 octombrie 2023, fostul Colegiu CNSAS a decis cu o largă majoritate o schimbare de procedură în privinţa verificării la cerere.

Germina Nagâţ este singura membră a Colegiului CNSAS prezentă la şedinţa din 11 octombrie care s-a opus schimbării de regulament. Într-un interviu pentru PressOne, aceasta explică: „Pentru a face o notă de constatare, identificarea documentelor din arhiva CNSAS presupune săptămâni sau uneori luni de zile de muncă, de citit şi de sintetizat documente, o operaţiune foarte complexă. Ea devine total inutilă dacă se aplică procedura născocită la 11 octombrie anul trecut.”

Organismul de conducere al Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Colegiul, a fost înnoit săptămâna trecută, în urma unui vot în Parlament. Procedura a fost necesară pentru că expirau mandatele majorităţii membrilor. Pe toţi cei 11, vechi şi noi, îi aşteaptă cartoful fierbinte copt de cei vechi în Colegiu, respectiv portiţa de scăpare pentru securişti.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor