Preşedintele Ucrainei acuză Rusia de invazie

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, a acuzat joi Rusia că a trimis armata în estul Ucrainei, potrivit BBC.

Invazia rusă din estul Ucrainei l-au determinat pe Poroşenko să-şi anuleze călătoria în Turcia, unde urma sa participe la depunerea jurământului preşedintelui Erdogan.

Liderul ucrainean a convocat o întâlnire de urgenţă cu oficiali pentru a dezbate răspunsul Ucrainei faţă de invazia rusă. De asemenea acesta a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU la care să se discute ultimele evenimente din estul ţării.

Acuzaţia a fost emisă în timp ce forţele pro-ruse şi armata rusă preluau controlul asupra oraşului Novozovsk, situat la 100 de kilometri sud de Doneţk - unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile, ameninţând să captureze oraşul port Mariupol.

Schimbările rapide par să confirme sosirea forţelor ruse pentru a sprijini separatiştii care s-au aflat recent sub presiunea forţelor guvernului ucrainean în oraşele ocupate, Doneţk şi Lugansk, principalele două oraşe estice.

”Există echipament militar în Novoazovsk care a sosit acum două zile din Rusia”, a declarat un ofiţer din batalionul Azov, care susţine armata ucraineană. ”Echipamentul militar are steagurile rebelilor Republicii Populare Doneţk, dar ele sunt forţe ruseşti”.

Novoazovsk s-a aflat sub presiune în ultimele două zile din cauza coloanei de autovehicule blindate, care a venit din Rusia şi s-a îndreptat în sud către Marea Azov, potrivit oficialilor ucraineni.

Pierderea oraşului Novoazovsk, care a fost confirmată neoficial de o sursă militară a Kievului, este o lovitură adusă forţelor guvernamentale ale Ucrainei lasând vulnerabil portul Mariupol aflat mai în vest de-a lungul coastei.

Ambasadorul Statelor Unite în Kiev, Geoffrey Pyatt, a notat că ”Ruşii au furnizat tancuri, autovehicule blindate, artilerie şi multiple lansatoare de rachete care au fost insuficiente pentru a învinge forţele armate ale Ucrainei. Aşa că acum un număr tot mai mare de trupe intervin direct în luptele de pe teritoriul ucrainean”.

”Rusia a trimis şi cele mai noi sisteme de apărare aeriană, incluzând SA-22, în estul Ucrainei şi se implică direct în conflicte”, a mai declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe