Preşedintele tadjik declară că peste 6.000 de talibani se află în tabere la graniţa cu Afganistanul. Cere o centură de securitate

Preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon
Preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon (Majid Saeedi / Getty Images)

Preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, a declarat că există peste 6.000 de militanţi comasaţi în apropierea graniţei sudice a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) – în nord-estul Afganistanului.

Evoluţia are loc după ce Rusia a trimis trupe în Kazahstan, pentru a-l sprijini pe preşedintele ţării, după ce au izbucnit revolte politice în ultimele două săptămâni.

„Potrivit serviciilor de informaţii din Tadjikistan, există peste 40 de tabere şi centre de antrenament terorist în provinciile din nord-estul Afganistanului, care adăpostesc peste 6.000 de militanţi”, a declarat preşedintele Rahmon, în timpul summitului online de urgenţă CSTO referitor la situaţia din Kazahstan, informează TASS.

Potrivit preşedintelui tadjik, situaţia de la graniţa dintre Tadjikistan şi Afganistan devine tot mai complicată pe măsură ce luptele interne ale talibanilor au loc chiar de-a lungul graniţei.

„Acesta este motivul pentru care trebuie să stabilim o centură de securitate în jurul Afganistanului”, a propus Rahmon.

Conform declaraţiei preşedintelui kazah, la revoltele de masă din Kazahstan ar fi participat şi militanţi din exterior, în special din Asia Centrală, inclusiv din Afganistan, dar şi din Orientul Mijlociu. Anunţul a fost făcut în cadrul unei şedinţe online cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Acesta a fost un act de agresiune bine organizat şi pregătit împotriva Kazahstanului, cu participarea unor bărbaţi înarmaţi străini, în principal din ţările din Asia Centrală, inclusiv din Afganistan. Au existat, de asemenea, militanţi din Orientul Mijlociu”, a declarat liderul kazah. „Intenţia lor a fost de a crea o zonă de haos controlat pe teritoriul nostru, cu preluarea ulterioară a puterii. Din acest motiv, a fost lansată o operaţiune antiteroristă în Kazahstan”, a declarat preşedintele kazah, citat de biroul de presă.

În mod bizar, se pare că singurul străin reţinut ar fi un muzician kârgâz, bătut violent de forţele guvernamentale kazahe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe