Preşedintele kazah susţine că forţele ruse încep să plece din Kazahstan în două zile

Blitzkrieg rusesc în Kazahstan. Singurul agent străin capturat este un muzician kârgâz bătut violent
Kassym-Jomart Tokayev
Kassym-Jomart Tokayev (AFP/Getty Images)

Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat, marţi, că un contingent de forţe conduse de Rusia va începe să părăsească ţara din Asia Centrală în două zile, retragerea urmând să nu dureze mai mult de 10 zile.

„Misiunea principală a forţelor de menţinere a păcii CSTO a fost finalizată cu succes”, a spus Tokayev, referindu-se la trupele Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă - formate preponderent din contigente ruse, suplimentate de militari din Bielorusia şi foarte puţini din Armenia.

„În două zile va începe o retragere treptată a contingentului unit de menţinere a păcii CSTO. Procesul de retragere a contingentului nu va dura mai mult de 10 zile”, a spus el, adresându-se guvernului şi parlamentului într-o videoconferinţă transmisă în direct.

Misiunea CSTO de peste 2.000 de militari a fost desfăşurată la cererea preşedintelui kazah, în temeiul tratatului CSTO la vârful crizei politice înregistrate săptămâna trecută, după ciocniri armate între oponenţii guvernamentali şi forţele de securitate.

Tokayev pare să-şi fi întărit şi mai mult poziţia, sprijinindu-l pe prim-ministrul interimar Alikhan Smailov să preia postul definitiv – o nominalizare care a câştigat sprijinul unanim al parlamentarilor marţi.

Autorităţile din Kazahstan susţin că tulburările de săptămâna trecută au reprezentat o tentativă de lovitură de stat asistată de terorişti străini.

Cu toate acestea, singurul străin reţinut pare să fie un muzician kârgâz, bătut violent de forţele guvernamentale.

Criza, care a apărut ca urmare a unui protest paşnic împotriva creşterii preţului energiei în vestul ţării, a pus în lumină luptele interioare între clanurile care conduc ţara.

Mentorul lui Tokayev, preşedintele Nursultan Nazarbayev, care a preluat Kazahstanul de la U.R.S.S., nu a apărut încă public de la începutul crizei, în ciuda faptului că un consilier al lui Nazarbayev a susţinut că dictatorul, în vârstă de 81 de ani, se află în capitala Nur-Sultan şi este în dialog cu Tokayev.

Fostul şef al comitetului de securitate naţională Karim Masimov – un aliat cheie al lui Nazarbayev, considerat de mulţi ca fiind omul care perpetuează influenţa preşedintelui în retragere asupra guvernului – a fost arestat sâmbătă, fiind suspectat de trădare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe