Preşedintele parlamentului a retras de pe agenda legislativului proiectul de lege privind controlul migraţiunii prin sectorul transnistrean
alte articole
Preşedintele parlamentului, Igor Corman, a retras de pe agenda ultimei şedinţe din sesiunea de primăvară-vară a legislativului, de vineri, proiectul de lege privind controlul migraţiunii prin sectorul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. În timpul dezbaterilor, deputaţii din fracţiunea Partidului Comuniştilor (PCRM) au pledat pentru excluderea acestei chestiuni de pe ordinea de zi.
Legislatorul Vasile Şova a amintit că "pe 21 iunie, în una dintre cele mai importante chestiuni, parlamentul a ajuns la un consens general naţional şi general politic", care i-a permis să adopte "Declaraţia cu privire la Transnistria". "Trebuie să profităm de aceasta şi în continuare. Nu trebuie să ne grăbim cu instituirea posturilor migraţionale pe Nistru. Chiar Misiunea OSCE ne îndeamnă să nu ne grăbim şi să revenim la subiect mai târziu. Este important să analizăm amendamentele din punctul de vedere al efectelor. Cu atât mai mult cu cât parlamentul pleacă în vacanţă şi nimeni nu poate spune nimic despre efecte", a opinat Şova.
Oficialul s-a declarat nemulţumit de faptul că "grupul de lucru, format în contextul adoptării Declaraţiei cu privire la Transnistria, nu s-a apucat de lucru nici până acum". "Grupul de lucru a fost format pentru a compromite sau trebuia să propună măsuri pentru rezolvarea situaţiei? Nimic nu arde, dar se poate aprinde, dacă vom comite o eroare. Haideţi să rezolvam această chestiune pana la toamnă", a îndemnat deputatul comunist.
Proiectul de lege prevede instituirea sancţiunilor pentru cetăţenii străini şi apatrizii care au încălcat regulile de şedere în Moldova. Operarea amendamentelor este condiţionată de implementarea Strategiei Naţionale în domeniul Migraţiunii şi Azilului. Conform modificărilor, cetăţenii străini urmează să se înregistreze la şase puncte de control intern, la Întreprinderea de Stat "Registru" sau la Biroul Migraţiune şi Azil.
Cele şase puncte de control urmează să fie instituite la căile de acces spre localitatea Hârbovăţ, raionul Anenii Noi, Hagimus, raionul Căuşeni, Sănătăuca, raionul Floreşti, dar şi lângă Dubăsari, Criuleni şi Rezina. La punctele de control va fi efectuat controlul simplificat al cetăţenilor străini care intră în Moldova din Ucraina sau călătoresc în tranzit. Comuniştii au întrevăzut în modificări "instalarea hotarului pe Nistru" şi au fost indignati, motiv pentru care s-au opus dezbaterii şi adoptării amendamentelor la prima lectură. Amendamentele însă au fost aprobate la prima lectură. Mai înainte, autorităţile autoproclamatei RMN, se declaraseră nemulţumite şi alarmate de intenţiile Moldovei "de a-i sancţiona" pe transnistrenii care nu deţin cetăţenia Republicii Moldova. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei s-a arătat îngrijorat de faptul că aceste măsuri i-ar putea afecta pe cetăţenii simpli.