Preşedintele italian Napolitano a demisionat

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano.
Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano. (FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)

Preşedintele italian Giorgio Napolitano a demisionat miercuri dimineaţa după aproape un deceniu la cârma celei de-a treia economii din zona euro, dând startul pentru alegerea unui nou şef al ţării.

Napolitano, în vârstă de 89 de ani şi un membru al Partidului Democrat al Stângii, a declarat în decembrie 2014 că ar dori să se retragă datorită problemelor de sănătate generate de vârsta sa. Se estima că acesta va demisiona la sfârşitul celor şase luni în care Italia a deţinut preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

Astăzi se încheie acel mandat al Italiei.

“Aş dori sa îl salut pe Napolitano, un european dedicat care în aceste ore îşi va părăsi postul ... înfruntând dificultăţile întâlnite de Italia cu inteligenţă şi înţelepciune”, a declarat marti premierul Matteo Renzi în cadrul unui discurs în Parlamentul European.

Cu unele reţineri, Napolitano a fost de acord să servească un al doilea mandat în 2013, pentru a întrerupe un impas parlamentar care a urmat alegerilor generale din 2013.

Preşedintele italian are puterea de a numi premieri, de a dizolva Parlamentul şi de a cere alegeri anticipate.

Alegerile pentru un nou preşedinte vor începe cel mai probabil la sfârşitul lunii ianuarie. Succesorul lui Napolitano va avea nevoie de o majoritate de două treimi, atât în Camera Superioară cât şi în cea Inferioară, în primele trei runde de alegeri.

Printre posibilii candidaţi la funcţia de preşedinte al Italiei se află fostul premier şi fostul preşedinte ale Comisiei Europene, Romano Prodi, precum şi fostul premier Giuliano Amato.