Preşedintele belarus critică UE, Rusia şi Ucraina, dând drept exemplu ţara sa (presa rusă)

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko. (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.03.2013

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat Uniunea Europeană (UE) de nerespectarea acordurilor pe care le-a încheiat cu Minskul. În afară de aceasta, Lukaşenko a lansat critici şi la adresa Rusiei şi Ucrainei, pentru lipsa unui sistem ferm al puterii, fapt care, în opinia sa, alimentează corupţia, informează marţi cotidianul rus Kommersant.

Criticile voalate la adresa Rusiei s-au făcut auzite pe postul de televiziune Russia Today. 'Toţi doresc astăzi să sfâşie Belarus - în plan economic', a spus Lukaşenko, făcând o aluzie evidentă la privatizarea de întreprinderi belaruse de către companii ruseşti, în schimbul unor credite şi livrări de gaz ieftine.

'Noi nu desfăşurăm cursul unui stat (cu economie) de piaţă, bazat pe proprietatea de piaţă, unde este prioritară proprietatea privată, unde tot ce este de stat trebuie rupt în bucăţi, distribuit, împărţit. La noi nu există această privatizare păguboasă. Belarus este un stat orientat social, cu o politică socială foarte puternică', a declarat liderul de la Minsk.

După cum recunoaşte Lukaşenko, această politică 'diferă substanţial de ceea ce ar dori Occidentul să vadă'. 'Avem un sistem al puterii ferm, în cadrul căruia nu prea poţi să te descătuşezi şi nu prea poţi să te păruieşti în parlament', a afirmat liderul belarus, lansând astfel câteva săgeţi critice la adresa Ucrainei. 'Atunci când puterea este dezbinată - împuterniciri au parlamentul, guvernul, iar preşedintele nu are niciun fel de împuterniciri - atunci este mai simplu să combini, să dezbini, să te păruieşti. Însă, drept rezultat poporul va suferi. Şi atunci poţi să-ţi însuşeşti mai uşor, să privatizezi câte o întreprindere pe nimic', a subliniat Lukaşenko.

În interviul acordat Russia Today, Lukaşenko a respins în mod categoric acuzaţiile aduse de Occident cu privire la lipsa în Belarus a libertăţii de exprimare. Liderul de la Minsk a dat asigurări că belaruşii au posibilitatea de a viziona şi citi mass-media străine, au acces la internet. 'Cum aş putea să le închid gura? Sunt adversarul cel mai înverşunat al tuturor interdicţiilor, al ridicării de ziduri şi altor măsuri de acest gen', a subliniat Lukaşenko.

În afară de aceasta, Aleksandr Lukaşenko a declarat că UE a minţit Republica Belarus. În opinia sa, UE s-a folosit de împrăştierea acţiunilor opoziţiei belaruse în timpul alegerilor prezidenţiale din 2010 ca de un 'pretext pentru a nu îndeplini ceea ce a promis'. 'Ei mi-au pus practic o serie de condiţii: vom fi prieteni cu voi, vom avea bune relaţii dacă veţi face asta, asta şi asta. Iar eu am făcut practic tot ce ei au cerut, însă ei nu au făcut nimic', s-a plâns liderul belarus.

Referitor la 'pretextul' invocat de Occident, Lukaşenko a declarat că autorităţile belaruse 'nu i-a udat pe protestatari cu apă, în acea zi geroasă de 19 decembrie, nu i-au împrăştiat cu gaze lacrimogene, nu au lansat bombe, nu au tras în ei cu gloanţe din cauciuc, cum se face în ţări ale UE'. 'Noi pur şi simplu am apărat o instituţie a statului', clădirea guvernului, a subliniat Lukaşenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor