Epoch Times România

Premiul Saharov 2021 al Parlamentului European i-a fost acordat lui Alexei Navalnîi

Pictură murală cu Alexei Navalnîi îngropat sub un strat de vopsea în St. Petersburg
Pictură murală cu Alexei Navalnîi îngropat sub un strat de vopsea în St. Petersburg (Getty Images)
A.P.
20.10.2021

Parlamentarii europeni i-au acordat Premiul Saharov 2021 pentru libertatea de gândire lui Alexei Navalnîi, om politic al opoziţiei ruse şi activist anticorupţie, anunţă Parlamentul European.

Vicepreşedinta Parlamentului, Heidi Hautala, a anunţat laureaţii în hemiciclul de la Strasbourg miercuri după-amiază, în urma unei decizii a Conferinţei preşedinţilor (preşedintele PE şi liderii grupurilor politice).

Preşedintele Parlamentului, David Sassoli, a declarat: „Parlamentul European l-a ales pe Alexei Navalnîi drept câştigător al Premiului Saharov de anul acesta. A militat în mod consecvent împotriva corupţiei regimului lui Vladimir Putin şi, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale şi al campaniilor sale politice, Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor şi la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie. Pentru aceasta, el a fost otrăvit şi aruncat în închisoare.”

„Prin acordarea Premiului Saharov lui Alexei Navalnîi, recunoaştem curajul său personal imens şi reiterăm sprijinul ferm al Parlamentului European pentru eliberarea sa imediată”, a adăugat acesta.

Reamintim că Navalnîi a fost arestat la începutul anului, în momentul în care s-a întors în Rusia din Germania, unde petrecuse şase luni recuperându-se după ce a supravieţuit unei încercări de asasinare, în august. Otrava folosită la momentul respectiv, conform acuzaţiilor membrilor echipei sale, a fost noviciok, o neurotoxină de nivel militar, cu acces extrem de restrâns, deţinută de armata rusă. Detaliul - confirmat apoi de medicii germani şi elveţieni şi susţinut de oficiali ai statului german - implică autorităţile de la Kremlin.

Rusia neagă orice implicare şi cere dovada utilizării substanţei din partea autorităţilor germane.

De atunci, Navalnîi a fost condamnat pentru nerespectarea condiţiilor de control judiciar într-un dosar mai vechi, din 2014, în care primise o condamnare cu suspendare - şi mai are alte dosare pe rol - toate fiind considerate de numeroşi analişti ca parte a unei persecuţii desfăşurate de regimul rus asupra opozanţilor.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor