Rusia loveşte cartierul general militar din centrul Odesei după ce Ucraina a atacat Crimeea cu sisteme ATACMS furnizate de SUA

Palatul studenţilor din Odesa, lovit de rachetele Rusiei, 29 aprilie 2024 (Ukrinform/NurPhoto via Getty Images)
Redacţia
02.05.2024

Într-un alt semnal, printre cele mai recente, că Rusia îşi intensifică războiul împotriva Ucrainei, recurgând la lovituri susţinute mai adânc pe teritoriul acesteia, forţele ruseşti au organizat un atac de amploare asupra cartierului general militar ucrainean pentru regiunea sudică.

Ministerul Apărării a confirmat un atac asupra cartierului general al Comandamentului Operaţional Sudic al Ucrainei, care a avut loc pe fondul intensificării operaţiunilor împotriva oraşului portuar Odesa din sudul ţării, potrivit Zero Hedge.

RIA Novosti a confirmat separat atacul asupra cartierului general ucrainean din centrul Odesei, susţinând că a fost vorba de un atac cu rachete balistice şi trei explozii, care ar fi provocat moartea a trei persoane.

Luna trecută, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a promis că forţele sale vor intensifica atacurile asupra depozitelor şi centrelor logistice ucrainene care adăpostesc armament furnizat de Occident. De asemenea, Moscova a declarat că va împinge liniile de front mai adânc în teritoriul ucrainean pentru a împiedica mai eficient rachetele cu rază lungă de acţiune furnizate de NATO menite să lovească în interiorul Rusiei.

Conform rapoartelor, aparent următoarea mare ţintă este Odessa, ceea ce ar extinde foarte mult stăpânirea militară rusă în sud.

Totodată, Rusia pare să răspundă şi la atacurile sporite împotriva Crimeei. Marţi, oficialii ruşi au declarat că peninsula a fost atacată cu sisteme de rachete tactice (ATACMS) furnizate de SUA.

Doar săptămâna trecută s-a aflat că aceste sisteme cu rază lungă de acţiune au fost transferate în secret Kievului de către Washington în luna martie. Politico a relatat anterior că administraţia de la Casa Albă "a aprobat în mod discret transferul mai multor sisteme ATACMS cu o rază de acţiune de aproape 320 de kilometri, au declarat un oficial de rang înalt al administraţiei Biden şi doi oficiali americani, permiţând forţelor preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să pună astfel în dificultate mai multe ţinte ruseşti în interiorul teritoriului suveran ucrainean".

O versiune anterioară, mai veche, a rachetelor ATACMS a fost trimisă anul trecut, dar se pare că raza de acţiune a fost limitată la 160 de kilometri. Pe tot parcursul fazei timpurii a războiului, preşedintele Biden şi oficialii săi au avertizat Kievul împotriva atacurilor pe teritoriul rusesc, dar administraţia americană pare că a renunţat la această precauţie.

Guvernatorul Crimeei, Serghei Aksionov, a declarat, referitor la atacul de marţi, că ATACMS-urile primite au fost doborâte de apărarea aeriană rusă. Ministerul rus al Apărării a precizat că a doborât şase dintre rachete.

În plus, proiectile de fabricaţie franceză ar fi fost doborâte şi în alte părţi ale ţării, TASS relatând că "sistemele de apărare aeriană ruseşti au doborât 29 de drone ucrainene şi cinci bombe inteligente AASM Hammer de fabricaţie franceză în decurs de 24 de ore", citând Ministerul rus al Apărării.

Cerul Ucrainei rămâne în mare parte neapărat şi neprotejat, motiv pentru care preşedintele Zelenski solicită, în esenţă, mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot din partea SUA şi a Europei. Kievul doreşte, de asemenea, ca programul F-16 să fie grăbit.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, Ilia Evlaş, a declarat miercuri la un post public de radio şi televiziune că primul lot de avioane F-16 ar putea sosi chiar în câteva săptămâni, după Paştele ortodox (sărbătorit la 5 mai anul acesta).

Cu toate acestea, unii observatori au declarat că acest calendar este exagerat şi rămâne nerealist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor