SUA impune sancţiuni companiilor chineze vitale pentru industria de apărare a Rusiei

Xi Jinping împreună cu Vladimir Putin, septembrie 2022 (SPUTNIK/AFP via Getty Images)
Redacţia
02.05.2024

Administraţia Biden şi Trezoreria SUA au prezentat miercuri aproape 300 de noi sancţiuni anti-Rusia, care vizează în special entităţi terţe despre care se spune că ajută Moscova în activităţile de încălcare a sancţiunilor, potrivit Zero Hedge.

"Cele aproape 300 de ţinte sancţionate atât de Trezorerie, cât şi de Departamentul de Stat, includ sancţiuni împotriva a zeci de actori care au permis Rusiei să achiziţioneze din străinătate tehnologie şi echipamente de care are nevoie urgentă", a precizat Departamentul Trezoreriei, într-un comunicat de presă.

Aşa-numitele articole cu dublă utilizare din China reprezintă un punct cheie al acţiunii, care este salutată ca fiind una dintre "cele mai ample acţiuni împotriva companiilor chineze de până acum, în cadrul sancţiunilor Washingtonului care vizează Rusia". Au fost menţionate 20 de companii cu sediul în China şi Hong Kong.

Sunt vizate, de asemenea, companii din Turcia, Belgia, Azerbaidjan, Slovacia şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

"Trezoreria a avertizat în mod constant că firmele se vor confrunta cu consecinţe semnificative pentru furnizarea de sprijin material pentru războiul Rusiei, iar SUA le impune astăzi în cazul a aproape 300 de ţinte", a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.

Aceasta marchează, de asemenea, cea mai amplă acţiune care urmăreşte să slăbească în mod specific baza militaro-industrială a Rusiei, precum şi programele sale de arme biologice şi chimice. De exemplu, sunt enumerate companiile implicate în fabricarea de materiale care o ajută pe Rusia să producă explozibili.

Săptămâna trecută, în timpul vizitei secretarului de stat Antony Blinken în China, acesta a avertizat cu privire la sprijinul acordat de Beijing Rusiei în războiul pe care îl duce în Ucraina. "Rusia ar avea dificultăţi în continuarea atacului asupra Ucrainei fără sprijinul Chinei", afirmase Blinken în mod provocator, precizând totodată că Beijingul este "furnizorul principal" al bazei industriale de apărare a Rusiei - dar nu în ceea ce priveşte ajutorul letal (ci tehnologiile "cu dublă utilizare").

Acest sprijin acordat industriei de apărare a Rusiei constituie, în plus, o "ameninţare pe termen mediu şi lung pe care mulţi europeni simt că Rusia o reprezintă pentru ei", afirmase Blinken.

El a avertizat săptămâna trecută că administraţia Biden este pregătită să introducă mai multe sancţiuni împotriva Chinei dacă produsele şi tehnologiile cu dublă utilizare continuă să fie trimise Rusiei, inclusiv lucruri identificate anterior de Washington ca fiind problematice: semiconductori, maşini-unelte, substanţe chimice, rulmenţi cu bile şi sisteme optice.

Pe baza acţiunii de miercuri a Trezoreriei, este clar că sancţiunile erau deja pregătite chiar în timp ce Blinken se afla în călătoria sa de trei zile, care a inclus o întâlnire cu liderul comunist chinez Xi Jinping.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor