Premierul Nikolai Azarov: Le doresc şi altor ţări să aibă o democraţie atât de avansată precum Ucraina
Preţurile ridicate la gaz reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei, a declarat premierul Nikolai Azarov într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt. Azarov a explicat că Ucraina cumpără mult mai mult gaz rusesc decât Germania, însă plăteşte pentru el un preţ mai mare, în condiţiile în care economia ucraineană este mult mai slabă decât cea germană. În aceste condiţii, Kievul încearcă să facă economii şi alocă mai puţini bani altor domenii importante - de exemplu, celui social.
Potrivit lui Azarov, în prezent concernul naţional de gaz 'Naftogaz' suferă pierderi uriaşe. 'Până şi preţul pâinii conţine 15 la sută din plata la gaz', afirmă premierul ucrainean.
După cum declară Azarov pentru Die Welt, Naftogaz intenţionează să cumpere gaz rusesc de la concernul german RWE şi să construiască la Marea Neagră un terminal pentru gazul lichefiat. 'Din păcate, o problemă este că tancurile care vor transporta gaz lichefiat vor trebui să treacă prin Bosfor cu permisiunea Turciei. O alternativă ar fi livrările de gaz din Azerbaidjan pe la Marea Neagră, însă pentru aceasta Azerbaidjanul ar trebui să construiască o uzină de lichefiere a gazului', explică premierul.
Totodată, Ucraina speră să încheie cu Rusia un nou contract în domeniul gazului. În caz contrar, Naftogaz va cumpăra gaz rusesc de la compania germană şi va ieşi oricum mai ieftin decât în situaţia livrărilor directe din Rusia. Propunerea Kievului constă în aceea ca Uniunea Europeană (UE), Rusia şi Ucraina să creeze un consorţiu pentru repararea gazoductelor de tranzit din Ucraina. 'La ora actuală, se decide cine din partea Europei să se implice în acest proiect. Fiecare parte trebuie să ofere garanţii: europenii - referitor la cantitatea de gaz pe care îl vor cumpăra, Rusia - referitor la livrările de gaz, iar Ucraina - referitor la tranzit', a precizat Azarov.
De asemenea, premierul Nikolai Azarov a declarat că Ucraina este dezamăgită de faptul că acordul de asociere şi cel privind zona de liber schimb cu UE au fost lăsate deoparte 'din motive inventate'. Drept replică la afirmaţia jurnalistului de la Die Welt, conform căreia acest lucru este împiedicat de modul în care Kievul tratează opoziţia, inclusiv pe fostul premier Iulia Timoşenko, Azarov a amintit că Timoşenko a fost condamnată pentru încheierea unui contract în domeniul gazului fără să aibă aprobarea cabinetului de miniştri şi că opoziţia din Ucraina se bucură de drepturi importante precum libertatea la reuniuni şi la liberă exprimare, are publicaţii şi site-uri pe internet proprii şi că el le-ar dori multor altor ţări să aibă o democraţie tot atât de avansată precum este cea din Ucraina.
De asemenea, Azarov a relevat pentru Die Welt că Serviciul de Securitate al Ucrainei a descoperit o serie de cazuri de achiziţionare de arme şi de pregătire pentru un conflict militar în interiorul ţării.