Premierul britanic cere alegeri în 12 decembrie pentru a sparge impasul Brexitului

Boris Johnson
Boris Johnson (Getty Images)

Prim-ministrul Boris Johnson a solicitat joi alegeri generale în 12 decembrie pentru a sparge impasul apărut în procesul de Brexit, recunoscând pentru prima dată că nu îşi va putea îndeplini promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE săptămâna viitoare, cu sau fără un acord.

Johnson a declarat într-o scrisoare adresată liderului opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, că va oferi parlamentului o perioadă suplimentară pentru a aproba acordul cu privire la Brexit, dar că parlamentarii trebuie să sprijine alegerile din decembrie.

Aceasta este a treia încercare a lui Johnson de a impune alegeri anticipate, de la venirea sa la putere cu câteva luni în urmă.

Corbyn a spus că va aştepta să vadă ce decide UE cu privire la o eventuală întârziere a Brexitului, înainte de a decide în ce fel va vota luni, repetând că nu poate decât să sprijine alegerile, dacă riscul de a scoate Marea Britanie din UE fără un acord este eliminat.

Dar pentru că alte partide din opoziţie resping oferta electorală, este din ce în ce mai puţin probabil ca, cea mai recentă ofertă a lui Johnson de a înlocui parlamentul, să aibă succes.

Cu doar o săptămână înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, blocul pare să-i acorde lui Johnson o amânare a Brexitului, lucru despre care premierul britanic a spus în repetate rânduri că nu-l doreşte, dar pe care a fost obligat să-l solicite atunci când Parlamentul a folosit o lege veche de 300 de ani pentru a forţa cabinetul să ceară votul în Parlament.

Parlamentul a votat în favoarea acordului său, la început, dar apoi, câteva minute mai târziu, a respins calendarul de implementare propus de guvern, care ar fi îndeplinit termenul limită pentru 31 octombrie.

Boris Johnson a eşuat de două ori până acum să obţină sprijin în Parlament pentru alegeri - măsura trebuie sprijinită de două treimi din cei 650 de parlamentari ai săi.

„Acest parlament a refuzat să ia decizii. Trebuie să-i lase pe alegători să-l înlocuiască cu un nou parlament care poate lua decizii", a scris Boris Johnson lui Corbyn.

„Prelungirea acestei paralizii până în 2020 ar avea consecinţe periculoase pentru companii, locuri de muncă şi pentru încrederea de bază în instituţiile democratice, deja grav afectate de comportamentul parlamentului de la referendum. Parlamentul nu poate continua să ţină ţara ostatică".

Corbyn, un critic veteran al UE, a spus că doreşte să aştepte până vineri pentru a vedea ce a decis Bruxelles-ul să facă cu cererea de întârziere a Marii Britanii - lucru pe care Johnson a fost obligat de către parlament să îl ceară.

Partidul Naţional Scoţian şi alte partide mai mici au respins încercarea premierului de a forţa alegerile, punând la îndoială capacitatea liderului conservator de a asigura voturile necesare pentru a organiza un scrutin înainte de Crăciun.

La mai bine de trei ani după ce britanicii au votat 52%-48% pentru a fi prima ţară suverană care părăseşte proiectul european, viitorul Brexitului este încă neclar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe