Partidul la putere în Australia aprobă vânzarea de uraniu către India

Premierul australian, Julia Gillard
Premierul australian, Julia Gillard (Rick Rycroft - Pool/Getty Images)

Partidul Laburist la putere în Australia a aprobat duminică vânzările de uraniu către India, după ce premierul Julia Gillard a iniţiat modificarea politicii partidului.

India a spus că uraniul din Australia o va ajuta să-şi acopere necesităţile în creştere în domeniul energiei.

Laburiştii se opuneau anterior, pentru că India nu este membru al Tratatului de Neproliferare ucleară, dar Gillard a convins delegaţii că a venit vremea să se profite de "o nouă eră în acest secol al Asiei".

"Trebuie să ne asigurăm că avem cele mai puternice relaţii posibile, inclusiv cu cea mai mare democraţie, India", a spus ea.

Este ilogic să se vândă uraniu Chinei, dar nu şi Indiei, a subliniat Gillard. China are şi ea arme nucleare, dar a semnat TNP în 1992.

Trebuie să ne asigurăm că avem cele mai puternice relaţii posibile, inclusiv cu cea mai mare democraţie, India.

S-a înregistrat şi opoziţie în partid. Ministrul educaţiei a spus că vânzarea va slăbi angajamentul Australiei faţă de dezarmarea nucleară.

Partidul Liberal, de opoziţie, susţine şi el exportul de uraniu către India.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe