Prefectura Capitalei ataca in instanta PUZ pentru Parcul Bordei

Prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu, a anuntat, joi, ca va ataca in contencios administrativ hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti privind Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Parcul Bordei si ca va decide daca o ataca si pe cea privind schimbul de terenuri cu Constanda.
Prefectul Capitalei, Cătălin Deaconescu. (www.prefecturabucuresti.ro)
Epoch Times România
08.02.2008

Prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu, a anuntat, joi, ca va ataca in contencios administrativ hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti privind Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Parcul Bordei si ca va decide daca o ataca si pe cea privind schimbul de terenuri cu Constanda.

Intr-o conferinta de presa organizata joi, prefectul a declarat ca ataca Hotararea 269/2007 a Consiliului General, prin care se aproba PUZ pentru Parcul Bordei, deoarece de la dosar lipsesc unele avize si semnaturi.

Catalin Deaconescu a precizat ca Institutia Prefecturii se va adresa instantei cel mai probabil vineri.

"Analizand toate documentele, am hotarat sa atac in contencios adminstrativ Hotararea 269 din 2007 prin care se aproba Planul Urbanistic Zonal in Parcul Bordei. In urma consultarii institutiilor publice cu atributii in domeniu si in urma analizarii documentelor de la dosar, am constatat lipsa avizului Comisiei Tehnice de Urbanism din PMB, lipsa avizului de mediu, a avizului din partea Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, piesele desenate aflate la dosar sunt incomplete, lipseste semnatura arhitectului sef si stampila patrata cu mentiunea - spre neschimbare", a spus prefectul.

El a adaugat ca din partea consilierilor exista argumentul ca in aceasta speta este o hotarare definitiva si irevocabila a instantei de judecata prin care Consiliul General a fost obligat sa emita acest PUZ in conformitate cu hotararea instantei.

"Din punctul meu de vedere, problema in Parcul Bordei nu este rezolvata, desi se invoca faptul ca schimbul de terenuri se face in interesul municipalitatii si pentru a pastra zona verde, destinatia de parc. Problema nu este in totalitate rezolvata. Iata, raman 4.624 de metri in proprietatea domnului Costanda, cu dreptul de a construi conform indicatorilor din PUZ, pentru municipalitate ramanand Clubul din Satul Francez. Ma intreb ce este mai important pentru cetatenii Bucurestiului: sa contruim turnuri in parc sau sa pastram un club din Satul Francez, la care nu stiu cati dintre bucuresteni au acces", a adaugat acesta.

Deaconescu a apreciat ca hotararea instantei nu creea obligatii pentru primarul general, intrebandu-se de ce s-a grabit acesta "sa faca diferite demersuri, sa introduca pe ordinea de zi a Consiliului General, atat aprobarea PUZ-ului, cat si schimbul de terenuri, sa constituie conturi la banci comerciale", cand "este cunoscut faptul ca daca toate actiunile PMB se realizau prin Trezorerie, nu exista riscul de blocare a conturilor".

"Pentru a lamuri acest aspect, voi cere atat Curtii de Conturi, cat si Parchetului sa analizeze modalitatea prin care PMB deruleaza, in acest moment, operatiuni prin banci comerciale, daca este legal sau nu", a adaugat prefectul.

"Am asteptat pana in acest moment sa vad modul in care Consiliul General ajunge, pana la urma, la o intelegere cu Costanda", a precizat prefectul, facand referire la Hotararea 5 din 17 ianuarie 2008 privind schimbul de terenuri.

Potrivit acestuia, urmeaza ca, in 20 de zile, sa decida si hotararea privind schimbul de terenuri intre Costica Constanda si municipalitate si ca asteapta solutionarea unei plangeri penale, la Directia Nationala Anticoruptie, impotriva Primariei Municipiului Bucuresti, despre care a spus ca a aflat din presa.

Prefectul a spus ca vede, ca solutie, adoptarea unei hotariri a CGMB prin care Costica Constanda sa fie expropiat, pe motive de utilitate publica, cu despagubire la valoarea de piata.

"In legatura cu schimbul de terenuri, imi pun intrebarea daca acum este posibil acest schimb, daca este acceptabil de toata lumea de ce nu a fost posibil cedarea pe legea 10 direct in Satul Francez", a spus prefectul.

El a spus ca s-ar fi putut face eforturi pentru salvarea intregului Parc Bordei si nu doar a unei parti a acestuia.

Consilierii municipali au aprobat, in 3 octombrie 2007, PUZ pentru terenul situat pe strada Turgheniev nr. 11-15 si Bulevardul Aviatorilor nr. 110-112 - situat pe malul Lacului Floreasca, cunoscut sub denumirea de Parcul Bordei. Hotararea a fost adoptata in unanimitate de consilierii municipali prezenti la sedinta convocata de primarul general Adriean Videanu special pentru rezolvarea litigiului Bordei.

Proiectul de hotarare adoptat de CGMB ii permitea omului de afaceri Costica Constanda sa elaboreze un proiect urbanistic pentru ridicarea unor constructii in Parcul Bordei. Desi nu tine loc de autorizatie de constructie, fara PUZ-ul adoptat de CGMB Constanda nu putea incepe demersurile pentru realizarea proiectului Bordei.

Ulterior, primarul sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, a declarat ca nu va emite autorizatia de constructie.

In 17 ianuarie, CGMB a aprobat proiectul privind schimbul pentru terenul din Parcul Bordei cu unul din Satul Francez si mai multe cladiri construite pe acesta, apartinand municipalitatii.

Potrivit proiectului votat de consilierii municipali, pentru terenul de 28.500 de metri patrati pe care Costica Constanda il are in proprietate in Parcul Bordei (pe care poate ridica constructii de cel putin patru etaje), omul de afaceri va primi un teren cu aceeasi suprafata in zona cunoscuta ca Satul Francez, precum si constructiile edificate pe acesta care in prezent apartin domeniului privat al Municipiului Bucuresti.

Costica Constanda renunta astfel la despagubirile de peste 17 milioane de euro si penalitatile pe care municipalitatea trebuie sa i le achite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor