Prefectul de Harghita a atacat în justiţie autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef

Epoch Times România
26.05.2012

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, a declarat, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punct de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.

Prefectul judeţului Harghita a precizat că instituţia pe care o conduce a atacat la Tribunal autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente. Augusta Cristina Urzică a afirmat că, din punctul de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, ”orice acţiune de reînhumare” a poetului Nyiro Jozsef este suspendată.

Termenul stabilit de Tribunalul Harghita pentru luarea unei decizii este 20 iunie.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a eliberat, vineri, autorizaţia de reînhumare a scriitorului maghiar, Nyirő József, precizând că documentaţia depusă de Parlamentul Ungariei este conformă cu legislaţia română.

Atât Ministerul de Externe, cât şi premierul Victor Ponta au precizat că autorităţile române se opun reînhumării scriitorului, întrucât acesta a colaborat cu regimul de tip fascist din Ungaria, între anii 1941şi 1945.

Ceremonia de reînhumare ar fi trebuit să aibă loc duminică la Odorheiu Secuiesc, într-un cadru privat.

La eveniment va lua parte şi preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, care este şi preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar, aflat într-o vizită privată în România.

Kover Laszlo a declarat că ”ţelurile politice” ale lui Nyirő József trebuie separate de activitatea sa de scriitor. El a subliniat că nu a aruncat volumele lui Mircea Eliade ”pentru simplul motiv că acesta a făcut parte din Garda de Fier”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor