Prea mulţi studenţi şi prea puţine catedre în universităţile germane de stat

(photos.com)

Universităţile germane de stat, deja supraaglomerate, se pregătesc de şi mai mulţi studenţi, în contextul în care liceele germane vor elimina al 13-lea an de studiu în următorii câţiva ani, informează ziarul american The New York Times în ediţia de duminică.

Cancelarul Angela Merkel a promis într-un discurs larg mediatizat din 2008 că Germania va deveni o republică a educaţiei, iar visul i se îndeplineşte rapid. Mai mulţi factori alimentează creşterea numărului de studenţi, printre care dorinţa de oportunităţi de viaţă oferite de învăţământul universitar, abolirea serviciului militar obligatoriu şi o reducere cu un an a programei liceale.

Profesorul Matthias Jaroch, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Germane a Profesorilor şi Conferenţiarilor, spune că guvernul nu reuşeşte să sprijine viziunea cancelarului cu bani, provocând o criză de supraaglomerare. Asociaţia cere ca guvernele federal şi din landuri să aloce mai mulţi bani educaţiei. 'Lucrăm în prezent cu o proporţie de 60 de studenţi la un profesor', a spus el. 'Sistemul nu mai poate fi susţinut mult timp'', ţine să sublinieze.

Unele universităţi spun că încearcă să-şi planifice anticipat angajarea de personal didactic şi să asigure mai multe săli de curs. Profesorii universitari şi experţii sunt de acord totuşi că este nevoie de mai multe fonduri guvernamentale pentru a remedia un sistem învechit, ce va trebui să găzduiască un val de studenţi în anii următori.

Aproximativ 200.000 de studenţi s-au adăugat sistemului universitar în ultimii trei ani, o creştere de aproximativ 10%, potrivit Oficiului de Statistică german. Până în 2020, se aşteaptă ca numărul de studenţi să crească cu încă 300.000, a spus Jaroch.

Universitatea Johann Wolfgang Goethe şi-a văzut populaţia studenţească crescând la aproximativ 38.000 de studenţi, o creştere cu 7.000 în ultimii trei ani, a declarat Olaf Kaltenborn, un purtător de cuvânt al universităţii.

Majoritatea secţiilor au înscrieri care depăşesc capacitatea lor, a precizat Kaltenborn. Secţia de istorie şi filosofie, a ajuns la 170% din capacitatea ei. Se aşteaptă ca presiunea să crească: universitatea a înfiinţat un grup de lucru pentru a se ocupa de studenţii suplimentari care vin în contextul în care liceele germane elimină al 13-lea an de studiu în următorii câţiva ani. 'Nu vrem să se creadă că înfruntăm furtuna orbeşte', a spus Kaltenborn.

''Migratie şi educaţie'', un seminar condus de profesoara Merle Hummrich de la Universitatea Johann Wolfgang Goethe din Frankfurt, a fost destinat unui număr de 50 de studenţi, în funcţie de câte lucrări putea accepta ea. Cu toate acestea, în prima zi au venit 400 de studenţi. Din cauza lipsei de locuri, majoritatea s-au aşezat pe jos.

Profesorul Benjamin Ortmeyer predă un curs de manipularea educaţiei în timpul erei naziste. Sala lui de curs este concepută pentru 500 de persoane, dar la cursul său s-au înregistrat 720 de studenţi iar aproximativ 600 sunt prezenţi în fiecare săptămână. 'Este de înţeles ca studenţii să protesteze'', a spus el.

Florian Muhs, care face parte dintr-un grup de lucru privind supraaglomerarea la Universitatea din Frankfurt, spune că mulţi studenţi vin la el pentru a se plânge. ''Nu există suficienţi profesori, iar sălile nu sunt suficient de mari', a subliniat el. Grupul a scris o scrisoare deschisă preşedintelui universităţii şi unor oficiali ai landului, iar el spune că studenţii ar trebui să ia în calcul şi organizarea de proteste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe