Praga: Piaţa în care se află Ambasada Rusiei se va numi Piaţa Nemţov

Baner cu poza politicianului rus din opoziţie Boris Nemţov
Baner cu poza politicianului rus din opoziţie Boris Nemţov (Getty Image)

Piaţa din Praga unde se află ambasada Rusiei, va fi redenumită după Boris Nemţov, a declarat luni guvernul local ceh, care s-a alăturat oraşelor precum Washington şi Kiev pentru a-l comemora pe liderul opoziţiei ruse ucis în 2015.

Nemţov, unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal în februarie 2015, în timp ce traversa un pod lângă palatul Kremlinului din Moscova.

Primarul Pragăi, Zdenek Hrib, a mai precizat că o promenadă într-unul din parcurile oraşului va primi numele jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, care a fost împuşcată în 2006 în scara blocului său.

"Ambele personalităţi au promovat democraţia şi au fost ucise ruşinos. Merită un memorial", a spus Hrib pe Twitter.

Piaţa este amplasată într-un cartier plin de parcuri din Praga unde se află majoritatea misiunilor diplomatice şi este, de asemenea, locul unde este sediul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Uciderea lui Nemţov a rămas neelucidată.

Deşi un tribunal a condamnat cinci bărbaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între 11 şi 20 de ani în 2017, găsindu-i vinovaţi de ucidere din culpă, aliaţii politicianului ucis au declarat la acea vreme că ancheta a fost de faţadă şi că cei care au ordonat asasinarea au rămas liberi.