Prăbuşire istorică a încrederii românilor în Rusia. Până şi curentul filorus din AUR începe să o ia la vale

Protest AUR
Protest AUR

Directorul INSCOP, Remus Ştefureac, a atras atenţia, joi, că încrederea românilor în Rusia a luat-o la vale în contextul războiul din Ucraina.

"Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a prăbuşit încrederea românilor în Rusia, care oricum nu era spectaculoasă, de la 16-18%, cât a fluctuat în cursul anului 2021, la doar 7.5% în aprilie 2022. În ceea ce priveşte profilul celor care mai au încredere multă şi foarte multă în Rusia, se remarcă procente ceva mai mari în rândul votanţilor AUR şi la nivelul populaţiei tinere (18-29 în special), care şi înainte de război a fost ceva mai expusă la propaganda rusă. Însă chiar şi în rândul acestor categorii, comparativ cu anul trecut, se observă o prăbuşire masivă a încrederii în Rusia", a declarat Remus Ştefureac.

Şeful INSCOP a explicat că, înainte de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, peste 20% dintre votanţii AUR aveau încredere multă şi foarte multă în Rusia (după război au rămas aproximativ 14%) şi peste 30% dintre tinerii de 18-29 de ani aveau de asemenea încredere mare şi foarte mare în Rusia (după război au rămas aproximativ 12%).

"Datele sunt extrase din mai multe sondaje de opinie realizate de INSCOP Research (cele 4 ediţii ale sondajului 'Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false' realizat la comanda German Marshal Fund & Strategic Thinking Group, respectiv INSCOP Monitor)", a adăugat Remus Ştefureac.