Portugalia este noua campioană a Europei

Portughezii au cucerit în premieră titlul continental după ce i-a învins pe francezi duminică seara pe Stade de France cu 1-0 după prelungiri. Unicul gol a fost marcat de Eder, atacantul echipei franceze Lille (109).
Naţionala de fotbal a Portugaliei a câştigat în premieră titlul de campioană europeană după 1-0 cu Franţa
Naţionala de fotbal a Portugaliei a câştigat în premieră titlul de campioană europeană după 1-0 cu Franţa (UEFA EURO 2016/twitter)

Portugalia care abia a reuşit să câştige un meci cu Ţara Galilor în semifinala EURO 2016 este noua campioană a Europei după o mobillizare exemplară în finala competiţiei. Fără vedeta Ronaldo, care a părăsit terenul accidentat în debutul primei reprize, lusitanii au cucerit pentru prima dată prestigiosul trofeu, învingând duminică seara echipa gazdă cu 1-0 după prelungiri.

Unicul gol al partidei desfăşurate pe arena Stade de France din Saint-Denis a fost înscris de Eder în minutul 109 al prelungirilor.

Echipa lui Didier Deschamps a avut avantajul clar al valorii, iar jocul tactic inteligent al lui Deschamps, motivul pentru care Germania i-a căzut atât de uşor pradă Franţei, a fost folosit şi contra lusitanilor.

Începutul de meci a fost plin de energie, ambele echipe având câte o ocazie la poartă în primele zece minute prin Nani (4), respectiv Sissoko (6).

Minutul 10 a fost cu ghinion pentru echipa lui Fernando Santos, cel mai titrat jucător Cristiano Ronaldo suferind o accidentare la genunchiul stâng după o intrare tare a lui Dimitri Payet. Acesta a încercat să continue partida timp de câteva minute, dar nu a reuşit. A părăsit terenul pe targă, cu ochii în lacrimi, în locul lui fiind introdus veteranul Quaresma (25).

Portugalia a avut în continuare iniţiativa, dar nu a reuşit să depăşească centrul terenului aglomerat de francezi. Schimbarea a bulversat puţin jocul Portugaliei, însă nici Franţa nu s-a simţit prea bine.

Cele mai importante momente ale primei reprize pentru francezi au venit prin Moussa Sissoko care l-a scos în evidenţă pe portarul Rui Patricio în minutele 22 şi 34, mijolcaşul lui Newcastle United fiind dealtfel foarte periculos în primele 45 de minute.

Portugalia a avut câteva oportunităţi, dar i-a lipsit tocmai omul de la finalizare, Ronaldo. Adrian Silva a avut o circumstanţă favorabilă de a marca în minutul 23, remarcându-se cu un şut tras pe lângă poartă. Prima repriză s-a terminat 0-0.

În partea a doua a disputei portughezii au fost lăsaţi să paseze, să încerce să iasă din defensivă, să creadă că poate şi altceva, nu doar anti-joc. Când portughezii au crezut că echilibrează, Kingsley Coman a centrat de pe partea stângă pentru pe capul lui Griezmann (66), care a trimis la 5 centimetri peste poartă, ratând astfel cea mai mare ocazie a partidei. Rui Patricio a fost apoi salvator (75) la şutul din întoarcere al lui Giroud. Elevii antrenaţi de Didier Deschamps au mai avut ocazii prin Sissoko (84) şi prin André-Pierre Gignac care a ratat golul ''de aur'' în min. 90+2, când şutul său a lovit bara, iar meciul a fost trimis în prelungiri.

Lloris a fost şi el providenţial, în două rânduri, la un şut surprinzător al lui Nani (80), urmat de o foarfecă a lui Quaresma.

În prelungiri Portugalia a avut o mare ocazie de gol în minutul 104 prin Eder, goalkeeper-ul Hugo Lloris respingând excelent mingea. Franţa a avut şansă şi în minutul 108, când Guerreiro a luat la ţintă bara transversală din lovitură liberă. Această ocazie a prefigurat deschiderea scorului prin acelaşi Eder (109) care l-a înlocuit pe Renato Sanches. Acesta a prins un şut excepţional de la 25 de metri, Lloris nu a replicat, iar Portugalia se vede în avantaj.

Lusitanii, care au pornit de pe locul al treilea în Grupa F, au cucerit astfel trofeul, deşi nu era cotată ca favorită.

Franţa rămâne cu două titluri europene (1984, 2000) şi unul mondial (1998), pierzând a doua sa finală, după cea de la Cupa Mondială din 2006.

Au evoluat echipele:

Portugalia: 1. Rui Patricio — 21. Cédric Soares, 3. Pepe, 4. José Fonte, 5. Raphael Guerreiro — 14. William Carvalho — 16. Renato Sanches (9. Éder, 79), 23. Adrien Silva (8. Joao Moutinho, 66), 10. Joao Mario — 17. Nani, 7. Cristiano Ronaldo (căpitan; 20. Ricardo Quaresma, 25). Selecţioner: Fernando Santos.

Rezerve neutilizate: 22. Eduardo, 12. Anthony Lopes — 2. Bruno Alves, 6. Ricardo Carvalho, 19. Eliseu, 15. André Gomes, 13. Danilo Pereira, 18. Rafa Silva, 11. Vieirinha.

Franţa: 1. Hugo Lloris (căpitan) — 19. Bacary Sagna, 21. Laurent Koscielny, 22. Samuel Umtiti, 3. Patrice Evra — 15. Paul Pogba, 14. Blaise Matuidi — 18. Moussa Sissoko (11. Anthony Martial, 110), 7. Antoine Griezmann, 8. Dimitri Payet (20. Kingsley Coman, 58) — 9. Olivier Giroud (10. André-Pierre Gignac, 78). Selecţioner: Didier Deschamps.

Rezerve neutilizate: 23. Benoît Costil, 16. Steve Mandanda — 17. Lucas Digne, 2. Christophe Jallet, 13. Eliaquim Mangala, 4. Adil Rami, 6. Yohan Cabaye, 5. N'Golo Kanté, 12. Morgan Schneiderlin.

Arbitru: Mark Clattenburg; arbitri asistenţi: Simon Beck, Jake Collin; arbitri asistenţi adiţionali: Anthony Taylor, Andre Marriner (toţi din Anglia); arbitru de rezervă: Viktor Kassai (Ungaria)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport