Portavion american soseşte în Golful Persic sub monitorizarea ambarcaţiunilor militare iraniene

Portavionul american USS John C. Stennis
Portavionul american USS John C. Stennis (Wikimedia.org)

Un portavion american a pătruns în Golful Persic, devenind primul portavion prezent în regiune de când preşedintele american Donald Trump a decis la începutul acestui an să se retragă din acordul nuclear încheiat cu Iranul, potrivit RFE/RL.

Sosirea de vineri a portavionului USS John C. Stennis a avut loc pe fondul unor ameninţări repetate din partea oficialilor iranieni cu privire la închiderea Strâmtorii Ormuz, cel mai aglomerat canal maritim din lume pentru transporturi de petrol.

Ambarcaţiuni ale Gărzilor Revoluţionare Iraniene au urmărit portavionul şi grupul său de nave de luptă în momentul sosirii în Golf. De asemenea, a putut fi observată o dronă şi câteva rachete au fost testate la distanţă de navele americane.

Marinarii iranieni care se aflau la bordul ambarcaţiunilor au putut fi văzuţi fotografiind şi filmând navele americane.

Tensiunile cu Iranul s-au amplificat semnificativ de la retragerea SUA din acordul nuclear, mişcare ce a fost însoţită de reimpunerea de către americani a două valuri de sancţiuni usturătoare împotriva Teheranului, inclusiv asupra sectorului său petrolier. În plus, Washingtonul a cerut naţiunilor lumii, în special aliaţilor săi, să îşi reducă sau chiar să îşi elimine complet achiziţiile de petrol iranian pentru a forţa Republica Islamică să accepte o renegociere a acordului nuclear.

Iranul este un exportator major de petrol şi un membru al cartelului petrolier OPEC. Preşedintele iranian Hassan Rohani a avertizat în repetate rânduri că orice încercare de a bloca exporturile de petrol ale Iranului ar putea duce la închiderea Strâmtorii Ormuz de către acesta.