Poroşenko anunţă semnarea Acordului de asociere cu UE pe 27 iunie. Rusia presează la frontieră

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat, joi, că Ucraina va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană pe 27 iunie, în aceeaşi zi în care va semna şi Republica Moldova, scrie Reuters.
Andrei Pricopie
19.06.2014

alte articole

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)
Andrei Pricopie
19.06.2014

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat, joi, că Ucraina va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană pe 27 iunie, în aceeaşi zi în care va semna şi Republica Moldova, scrie Reuters.

Acordul se va semna în cadrul reuniunii Consiliului European care va avea loc la Bruxelles pe 26-27 iunie. După ce a fost ales preşedinte, Poroşenko a promis că va continua parcursul pro-european al ţării şi că va semna secţiunea economică a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv Acordul complet de liber-schimb.

Ucraina a pierdut deja Crimeea, care a fost alipită Rusiei, şi în ultimele luni desfăşoară o operaţiune anti-teroristă de amploare împotriva trupelor paramilitare ruse din estul şi sudul ţării.

Între timp, Rusia presează la graniţă. După ce decisese anterior să îşi retragă o parte din enormele efective comasate la graniţa de est a Ucrainei (circa 40.000 de militari), Kremlinul a decis din nou suplimentarea forţelor sale militare de la frontiera cu Ucraina, reiese dintr-un comunicat remis de NATO.

Preşedintele Petro Poroşenko a cerut forţelor guvernamentale să preia controlul teritoriilor de frontieră de la forţele pro-Rusia după ce Kievul şi Statele Unite au acuzat Rusia că trimite paramilitari şi armament, inclusiv tancuri şi autovehicule, peste graniţă, în Ucraina. În ciuda materialelor publicate de NATO care confirmă afirmaţiile Kievului, Moscova a negat în repetate rânduri că susţine rebelii.

Luni, Poroşenko a declarat că forţele guvernamentale au preluat controlul unei bucăţi de peste 250 de kilometri, graniţa cu Rusia având aproximativ 2.000 de kilometri.

Cel puţin 125 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul operaţiunilor de recâştigare a controlului regiunilor estice în luna mai. De asemenea, au murit mulţi paramilitari ruşi şi civili în timpul conflictelor, însă numărul exact al acestora nu este cunoscut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor