Ponta: Voi cere Parlamentului să dea un mandat de reprezentare la Consiliul European

Epoch Times România
21.05.2012

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa Uniunii Social – Liberale, că va solicita Birourilor Permanente de la Senat şi Camera Deputaţilor o şedinţă comună a Parlamentului pentru ca Legislativul să decidă cine va reprezenta România la Bruxelles.

"Îmi doresc să încheiem cât mai rapid o dezbatere politică, care nu face bine Romaniei, motiv pentru care mă voi adresa celor doua birouri ale Senatului şi Camerei Deputaţilor cu solicitarea de a organiza în cel mai scurt timp o şedinţă comună a Parlamentului României în care să prezint situaţia problemelor pe plan european, pe care România le va avea de discutat şi de luat decizii în cadrul Consiliului European din 28 iunie şi a solicita Parlamentului, de fapt singura instanţă care reprezintă poporul român şi care trebuie să soluţioneze din punctul meu de vedere un asemenea diferend între preşedinte şi primul ministru. (...) Voi solicita Parlamentului să dea un mandat de reprezentare la Consiliul European din 28 iunie, celui pe care Parlamentul consideră îndreptăţit să meargă acolo”, a spus Ponta, la finalul şedinţei USL. Premierul a menţionat că Parlamentul trebuie să dea  „de fiecare dată un mandat celui care participă la Consiliu”.

„Uzurparea începută în 2009 atribuţiilor şefului Guvernului trebuie soluţionată. Nu se bazează pe niciun text constituţional şi simplu fapt că ai avut un ministru care nu îşi exercita atribuţiile pe plan european repet, nu poţi în dreptul constituţional şi internaţional să te foloseşti de uzurpare sau de uzucapiune. Dacă domnul Boc n-a vrut sau nu a ştiut să îşi exercite atribuţiile este problema domnului Boc. Din punct de vedere al temelor care se discută în Consiliu European trebuie să ai un mandat al Parlamentului şi al Guvernului. Aceasta este explicaţia pentru care în afară de preşedintele Franţei la această întrunire a conducerii UE participă şefii de Guvern”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat când va fi această şedinţă, premierul Victor Ponta a declarat că va depune luni solicitarea la Parlament, dar nu ştie când va fi programată şedinţa reunită. "Domnul Băsescu şi domnul Boc v-au învăţat prost. (...)  Eu o să adresez această solicitare în baza articolului 107. (...) Parlamentul va decide, vorbesc de Birourile Permanente, vor decide dânşii când mă primesc acolo pentru că eu nu sunt şeful Parlamentului, eu sunt numit de către Parlament şi sprijinit de către Parlament”, a susţinut Ponta.

Şeful Executivului a susţinut că el este cel care trebuie să meargă pe 28 iunie la Bruxelles pentru că acolo deciziile ţin de politica internă a României, nu de cea externă.  „În ceea ce priveşte Consiliul European care va avea loc pe 28 iunie pentru că aceea este întâlnirea formală, oficială a Consiliului European, poimâine seara va fi o cină, nu oficială, la care participă primii miniştri din Europa şi probabil preşedintele socialist al Franţei. Acolo poziţiile noastre sunt divergente, discutându-se în cadrul Consiliului European în mod clar de probleme şi teme de activitatea Executivului, pentru că în cadrul Consiliului European se discută pe baza documentelor elaborate si negociate de către miniştri în cadrul fiecărui consiliu în parte, fie că e vorba de justiţie şi afaceri interne, cum e cazul  Schengen, fie că e vorba de EcoFin, la finanţe, de toate celelalte lucruri, adică cea ce discută şi negociază domnul Corlăţean, domnul ministru Marga, domnul ministru Georgescu, ajunge pe masa de decizie a Consiliului European. Acolo opţiunea mea ca prim-ministru şi opinia mea este că fiind vorba de decizii care privesc executivul, şi până la urmă UE nicăieri nu mai este considerată ca ţinând de politcă externă, noi facem parte din UE şi deciziile UE sunt decizii de drept intern, acolo opinia mea a fost că primul ministru trebuie să participe”, a declarat Victor Ponta.

Mai mult, premierul a precizat că în Constituţia României nu există niciun articol care să reglementeze cine reprezintă România pe plan internaţional şi a catalogat drept mincinoasă afirmaţia făcută de preşedintele Curţii Constituţionale potrivit căreia preşedintele Traian Băsescu trebuie să participe la Consiliul European.  „Constituţia României nu prevede nicăieri dreptul absolut nici al preşedintelui, nici al primul ministru de a merge la Consiliului European. Afirmaţia făcută de domnul Zegrean este o afirmaţie mincinoasă, o afirmaţie nesusţinută pe niciun text din Constituţie şi este destul de grav când preşedintele Curţii Constituţionale nu doar că se antepronunţă pe ceva ce nu s-a adus în faţa Curţii Constituţionale, dar mai ales dezinformează. Nu există niciun articol în constituţia României şi domnul Zegrean s-ar presupune că ar trebui să o cunoască, această Constituţie, singurul lucru este articolul 102 din Constituţia României, care spune că Guvernul pune în practică politică internă şi externă”, a declarat Victor Ponta.

 

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor