Ponta: CE ar putea să suspende plăţile pe POSDRU, din cauza neregulilor şi "jafului" din 2010-2011

Premierul Victor Ponta. (www.gov.ro)
Epoch Times România
21.05.2012

Executivul a primit informaţii potrivit cărora CE urmează să recomande suspendarea plăţilor pe POSDRU, ca urmare a neregulilor identificate în două rapoarte de audit care urmează să fie date publicităţii „în cel mai scurt timp”, a anunţat luni premierul Victor Ponta.

„Am primit pe căi neoficiale deocamdată o ştire îngrijorătoare, referitoare la modul în care s-a defăşurat în România, în 2010 – 2011, activitatea POSDRU.  (...) Rezultatul auditului poate duce la o suspendare a programului, ceea ce înseamnă 100 milioane de euro până la sfârşitul anului, iar 2013 – pe care sperăm să îl salvăm prin acţiunea noastră – încă 1,1 miliarde de euro”, a declarat Victor Ponta.

Potrivit acestuia, în perioada 2010 – 2011 „a fost un jaf” la POSDRU, precizând că în urma verificărilor s-au constatat „grave probleme de sistem” privind evaluarea proiectelor, modul de control al acestora. Victor Ponta a arătat că „suspendarea programului POSDRU poate duce la pierderea definitivă a sume importante din fonduri europene şi, mai grav, poate duce la acoperirea din bugetul de stat în 2013 a acelor contracte care au fost aprobate superficial”.

În perioada 2010 – 2011 România a avut la dispoziţie două miliarde de euro prin POSDRU, din care au fost decontate 6%. În această perioadă au fost aprobate şi semnate „în jur de 2.500 de contracte”.

Premierul Victor Ponta a precizat că i-a delegat pe ministrul Afacerilor Europene şi ministrul Muncii să îi prezinte, în următoarea şedinţă de guvern, o primă evaluare a situaţiei existente, precizând că intenţia este ca autorităţile de la Bucureşti să întocmească „un plan de acţiune cu ţinte şi termene foarte clare pentru a încerca, până la sfârşitul acestui an, să dovedim Comisiei Europene că suntem hotărâţi să facem o schimbare radicală în ceea ce priveşte activitatea autorităţii de management şi procedurile de folosire a banilor europeni.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor