Guvernul va dezbate miercuri problema amenzii primite de Poştă de la Concurenţă, de 103 mil. lei

Epoch Times România
21.05.2012

Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a anunţat că problema amenzii pe care trebuie să o plătească Poşta Română, primită de la Consiliul Concurenţei, de peste 100 milioane lei, va fi discutată în şedinţa de guvern de miercuri.

"Problema va fi rezolvată în guvern, miercuri vom prezenta situaţia premierului Ponta. Voi discuta şi cu ministrul Finanţelor pentru a găsi o soluţie în acest caz", a spus Nica.

Compania Naţională Poşta Română a fost amendată de Consiliul Concurenţei cu 103,3 milioane lei (24,06 milioane euro), reprezentând 7,2% din cifra de afaceri realizată pe 2009, pentru abuz de poziţie dominantă. Cifra de afaceri din 2009 a Poştei Române s-a ridicat la 1,43 miliarde lei.

Investigaţia Consiliului a urmărit două posibile încălcări ale legii privind abuzul de poziţie dominantă al Poştei Române, prin politica sa de acordare a reducerilor tarifare pentru furnizarea unor servicii poştale. Este vorba de acordarea unui tratament preferenţial companiei Infopress Group SA şi aplicarea unor reduceri tarifare într-un mod discriminatoriu anumitor beneficiari pentru prestarea de servicii poştale standard de corespondenţă comercială şi Infadres.

Intermediari sunt companiile care desfăşoară activităţi de producere a trimiterilor poştale (pliante etc), precum şi de preluare şi sortare a corespondenţei. Serviciul poştal "Infadres" se referă la expedierea de publicitate prin poştă adresată pe piaţa internă.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că Poşta Română e pe punctul de a intra în insolvenţă, având datorii de 210 milioane lei.

"Compania Naţională Poşta Română se află în pericol de a fi declarată în insolvenţă deoarece fosta conducere, având asistenţa juridică asigurată de un politician foarte cunoscut mai ales colegilor liberali (probabil Valeriu Stoica, n.r.), a pierdut toate procesele. Nu s-a prezentat şi are de plătit o amendă de 103 milioane dată de Consiliul Concurenţei şi datorii la ANAF de 110 milioane de lei. Acolo neregulile sunt extrem de grave, iar ministrul comunicaţiilor mi-a solicitat şi voi trimite Corpul de control al primului ministru, împreună cu persoanele competente de la Finanţe şi de la Interne. Sper să vă prezint într-un timp cât mai scurt adevărata dimensiune a situaţiei de la Poşta Română. Dl ministru Nica mi-a comunicat că în jur de 250 de directori nou angajaţi, cam toţi de prin acelaşi judeţ, vor trebui să ne dea explicaţii referitoare la situaţia inadmisibilă în care a ajuns Compania Naţională Poşta Română", a explicat primul-ministru.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor