Ponta: România va sprijini procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană

Premierul României, Victor Ponta, a transmis vineri primului-minstru sârb, Ivica Dacic, că va avea "sprijinul total" al României faţă de procesul de negociere în ce priveşte aderarea Serbiei la Uniunea Europeană. Ivica Dacic şi-a exprimat speranţa că demararea discuţiilor cu Bruxelles-ul va începe în curând.
Premierul român Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.05.2013

Premierul României, Victor Ponta, a transmis vineri primului-minstru sârb, Ivica Dacic, că va avea "sprijinul total" al României faţă de procesul de negociere în ce priveşte aderarea Serbiei la Uniunea Europeană. Ivica Dacic şi-a exprimat speranţa că demararea discuţiilor cu Bruxelles-ul va începe în curând.

"Am vrut să-mi exprim şi public admiraţia şi sprijinul pentru eforturile pe care primul-ministru Dacic şi Guvernul Şerbiei le fac pentru modernizarea şi racordarea Şerbiei la procesul de integrare europeană. În numele Guvernului României, vreau să exprim sprijinul total pentru începerea procesului de negociere privind aderarea Şerbiei la Uniunea Europeană şi, în baza prieteniei noastre, am oferit sprijinul instituţiilor noastre, al experienţei noastre - uneori pozitivă, alteori negativă - în procesul de preaderare, iar România va fi gata să dea orice sprijinul necesar Şerbiei, pentru a îndeplini cât mai rapid toate procedurile", a precizat Victor Ponta.

Victor Ponta a salutat "curajul şi determinarea Guvernului sârb şi în special ale premierului Dacic privind evoluţiile relaţiilor între Belgrad şi Pristina". Liderii guvernelor din Serbia şi Kosovo au anunţat pe 19 aprilie la Bruxelles că au ajuns la un acord de principiu privind normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina după mai multe luni de negocieri dificile.

"Este în interesul României şi al întregii regiuni, să avem stabilitate şi colaborare în zona noastră. România va rămâne tot timpul un prieten fidel al Şerbiei şi, în acelaşi timp, vom sprijini toate eforturile pe care Guvernul sârb le face pentru normalizarea relaţiilor şi punerea acestor relaţii în zonă într-o direcţie constructivă", a adăugat Ponta.

Premierul sârb, Ivica Dacic, a precizat că este foarte importat pentru Serbia faptul că România susţine procesul de integrare a Şerbiei în Uniunea Europeană.

"Noi aşteptăm ca Serbia să primească o dată pentru începerea negocierilor. Toate criteriile care ţin de politica internă, de dialogul cu Pristina şi de alte criterii, în privinţa situaţiei interne, sunt îndeplinite", a punctat el.

Partea sârbă speră ca la următorul Consiliu European din luna iunie să se stabilească o dată exactă pentru începerea negocierilor de aderare la UE.

Totodată, Dacic şi-a exprimat dorinţa pentru amplificarea în continuare a relaţiilor economice şi culturale cu România.

"România este un partener comercial foarte important pentru Serbia. Este a treia între ţările UE în ceea ce priveşte schimburile comerciale cu Serbia. În faţa României se află doar Germania şi Italia. Şi aceste schimburi comerciale sunt mai mari de 1,5 miliarde de euro. Interesul nostru este să avem schimburi comerciale şi mai mari şi să dezvoltăm proiecte comune", a declarat premierul sârb.

Referindu-se la situaţia minorităţilor din cele două state, oficialul de la Belgrad a susţinut că problemele deschise între România şi Serbia trebuie "discutate direct".

"Serbia consideră, având în vedere relaţiile foarte bune pe care le are cu România, că nu trebuie să existe niciun fel de problemă legată de minorităţile naţionale - română din Serbia, respectiv, sârbă din România", a menţionat Dacic, adăugând şi că "problematica vlahilor" trebuie să fie soluţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor