Ponta: Poziţia României faţă de Serbia e “profund” incorectă, o decizie “pripită”
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a catalogat miercuri ca fiind “profund incorect” gestul României de a condiţiona aderarea Serbiei la UE de recunoaşterea românilor din Timoc şi crede că nu trebuie să facem Belgradului ce ni se face nouă de către Olanda în chestiunea Schengen.
“Aici este o problemă foarte serioasă şi noi avem o problemă că nu funcţionăm ca o ţară democratică şi în probleme de politică externă nu trecem peste diviziunea Putere Opoziţie şi nu putem să avem un punct de vedere comun. În mod normal, preşedintele Băsescu şi cei de la Putere ar fi trebuit să ne consulte şi pe noi, măcar pentru că domnul Corlăţean (senatorul PSD Titus Corlăţean, n.red.) este preşedintele comisiei de politică externă sau pentru că eu, de exemplu, am o relaţie şi personală cu preşedintele Boris Tadici, suntem lideri amândoi în Partidul Socialiştilor Europeni”, a declarat Ponta.
El a spus că România procedează cu Serbia aşa cum a procedat Olanda cu România. ”Sigur că, pe de-o parte, să ceri respectarea drepturilor minorităţilor în Serbia aşa cum se respectă în toată Europa este un lucru normal şi bun, dar pentru asta să fie România singura ţară care să se opună aderării Serbiei la UE este profund incorect. Ce considerăm noi despre Olanda, iată ultima ţară care ne blochează accesul în Schengen? Noi facem acelaşi lucru cu cine? Cu un vecin care, din câtă istorie ştiu eu, ne-a fost prieten, nu ne-a fost duşman”, a explicat liderul PSD.
Victor Ponta a adăugat că blocarea accesului Serbiei la UE a fost o decizie “pripită” a României. “Cred că a fost o decizie pripită şi sper că lucrurile să se deblocheze. Trebuie să sprijinim Serbia. Serbia este un vecin de care noi avem nevoie şi pentru Serbia intrarea în UE o să fie la fel de importantă pe cât a fost şi pentru noi. În acelaşi timp, sigur, drepturile minorităţilor trebuie respectate în toate ţările UE. Dar ce ne făceam dacă nouă ne punea veto Ungaria să intrăm în UE, am fi considerat drept? Nu!”, a precizat acesta.
În PSD nu există o poziţie unitară privind această chestiune. Dacă Victor Ponta a criticat decizia Guvernului, Adrian Năstase şi Titus Corlăţean o apreciază drept întemeiată. "Sper să nu vă surprindă că de data asta sunt de acord cu atitudinea Guvernului şi a ministrului de Externe. Serbia tot ne-a dus cu vorba şi pot să vă spun, spre exemplu, că numai în urmă cu câteva săptămâni, au acceptat o propunere de a face un consulat într-o zonă locuită de români, propunere care fusese făcută în urmă cu opt ani. Opt ani de zile nu au spus absolut nimic, acum au început să răspundă. (...) Eu sunt absolut de acord că avem dreptul să ne reprezentăm şi interesele noastre, care sunt interese legitime legate de statutul minorităţii româneşti în Serbia, şi acesta este un moment în care aceste lucruri trebuie spuse cu seriozitate. După părerea mea atitudinea este corectă, sigur trebuie să sprijinim acceptarea Serbiei pentru obţinerea statutului de candidat, mai sunt câteva zile şi în aceste zile va putea fi semnat un protocol pentru protecţia reciprocă a minorităţilor, noi am făcut nenumărate eforturi în acest plan, avem dreptul să cerem, într-un mod legitim, în baza unor standarde europene ca şi minoritatea românească să se bucure de aceste standarde", a spus fostul premier.
Şi Titus Corlăţean consideră că poziţia României este "corectă pe fond". Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat a declarat miercuri la RFI România că "nu este vorba de condiţii. Ceea ce a fost valabil pentru România, pentru Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, ca state care au dorit să devină candidate şi ulterior au negociat aderarea, respectiv criteriile de aderare, criterii economice, dar şi criterii politice, iar pentru România cu specială privire criteriile legate de minorităţi naţionale, ceea ce a fost valabil pentru noi este la fel de valabil şi pentru cei care doresc să devină membri, în speţă Serbia. Deci nu este o condiţionare, nu este o forţare a notei, este pur şi simplu respectarea criteriilor de aderare şi poziţia României este consecventă din acest punct de vedere".