Ponta: ”Ambasadorii noştri sunt prea timizi în a promova interesele economice ale României”
alte articole
”Vreau să mă sprijiniţi pe ceea ce înseamnă diplomaţie economică. Avem în continuare prea multe ţări cu care avem relaţii politice şi diplomatice excelente şi nu se întâmplă nimic din punct de vedere economic. Fie sunt prea departe, fie nu ştim noi să ne coordonăm, fie sistemul vechi cu ataşaţii economici la Ministerul Economiei. M-am plâns întotdeauna că ambasadorii noştri sunt încă prea timizi în a promova interesele economice ale României şi aici mă refer în mod specific nu doar la ţările Uniunii Europene cu care e normal să avem principala activitate economică şi comercială, ci şi la ţări din afara UE", a afirmat azi premierul Victor Ponta în cadrul deschiderii Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
Pe de altă parte, Ponta a susţinut că ”România este o ţară foarte stabilă, dacă ne uităm în jurul nostru. Există un consens pe politicile de securitate şi europene între preşedinte, Parlament, guvern. Liniile de politică externă nu se vor schimba. Republica Moldova rămâne prioritară pentru România şi vă cer să vă bateţi pentru interesele ei ca pentru interesele României”,
Ponta a cerut diplomaţilor prezenţi la eveniment să sprijine cooperarea regională cu ţările din regiunea noastră, susţinând că ”rolul nostru regional este important. Este important să ne facem prieteni”.
"Cred că prin schimbările politice pe plan mondial — iată, se normalizează relaţia cu Iranul, există oportunităţi într-o perioadă dificilă în Asia — cred că rolul dumneavoastră de a sprijini companiile româneşti, de a sprijini proiecte economice, investiţii străine în România trebuie să fie mult mai important decât până acum", a adăugat premierul.
La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre accentuarea fluidităţii internaţionale pe fondul cronicizării conflictului din Ucraina şi a complicării situaţiei din est prin problema republicilor secesioniste din Georgia.
”A sosit timpul să elaborăm o strategie a României ca ţară de graniţă a NATO. Problema graniţei de est a NATO este şi cea a UE. Trebuie să împărtăşim şi ţărilor mai ferite de această ameninţare aceste probleme apărute pe fondul agresiunii ruseşti”, a explicat Tăriceanu. În opinia sa, mecanismele de apărare colectivă trebuie regândite, iar viitorul ţărilor europene nu trebuie decis de Rusia, ci de ele şi partenerii lor europeni.
Pe de altă parte, el s-a referit şi la criza refugiaţilor, ”o criză cu care UE nu s-a confruntat niciodată până acum”. Preşedintele Senatului a susţinut că România nu are capacităţi economice mari, dar trebuie să arate că înţelege suferinţa oamenilor care nu mai au adăpost şi nicio şansă de viaţă.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.