Ponta, acuzat că minte cu neruşinare. Consilierul lui Cioloş îl demontează în stil chirurgical

Guvernele conduse de Victor Ponta au fost cel mai mare dezastru în materie de infrastructură de transport şi de investiţii publice în general, este de părere Cătălin Drulă, consilier al premierului Dacian Cioloş pe probleme de infrastructură.
Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Fostul premier Victor Ponta a scris de curând o postare despre autostrăzi cu un fel de bilanţ al guvernelor conduse de el, care, în opinia lui Cătălin Drulă, consilierul premierului Dacian Cioloş pe probleme de infrastructură, este mincinos. "Cred că adevărul merită restabilit, aşa că voi lua punct cu punct afirmaţiile dumnealui", a subliniat consilierul venit din zona societăţii civile.

"Pentru că postarea respectivă pare a fi parte dintr-un meci al declaraţiilor cu Traian Băsescu (şi doar prin ricoşeu loveşte şi în tehnocraţi), spun din capul locului că e departe de mine gîndul de a apăra performanţa vreunui guvern din ultimii 25 de ani în ceea ce priveşte autostrăzile. Toate au gestionat mai degrabă prost domeniul şi rezultatele le vedem astăzi.

Acestea fiind spuse, afirm fără echivoc că guvernele conduse de domnul Ponta au fost cel mai mare dezastru în materie de infrastructură de transport şi de investiţii publice în general", a declarat Cătălin Drulă.

În continuarea, consilierul premierului Dacian Cioloş pe probleme de infrastructură a luat punct cu punct afirmaţiile fostului premier Victor Ponta:

1. despre autostrada Orăştie-Sibiu lotul 3 - cel închis la 1 an de la inaugurarea făcută de dumnealui cu 2 zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2014 - ne spune că a fost semnat înainte de mandatul său şi "nu aveam nicio altă vină decât aceea că a fost finalizată în 2014".

Adevărul este că derularea acestui contract s-a făcut aproape în totalitate în mandatul domniei sale - anii 2012-2014. Erorile de management al contractului şi deciziile proaste s-au luat la CNADNR sub conducerea domnului Neaga, directorul general susţinut de domnul Ponta la CNADNR. Mai mult, în 2014, presiunea pusă şi hei-rup-ul făcut pentru inaugurarea în prag de alegeri au dus la problemele de calitate care au făcut ca autostrada să se închidă la un an după inaugurare. Chestiunea este, de altfel, investigată de DNA în prezent. După inaugurare, deşi au apărut fisuri în carosabil la cîteva săptămîni, sub guvernul domnului Ponta s-a încercat timp de aproape un an minimizarea problemelor de calitate.

2. spune dl. Ponta că de Master Planul de Transport şi-a bătut joc guvernul anterior domniei sale şi că "am realizat şi finalizat noi [n.m. guvernul Ponta] Master Planul de Transport". Contractul pentru Master Plan a fost licitat şi semnat de cei dinaintea domnului Ponta, în aprilie 2012, deci cu cîteva zile înainte de începerea mandatului său. Aşadar derularea contractului s-a desfăşurat aproape în întregime în mandatul dumnealui. Termenul de realizare era de 24 de luni, cu alte cuvinte, ar fi trebuit finalizat în primăvara lui 2014. Ce s-a întâmplat în derularea acestui contract este un scandal.

E de notorietate că sub domnii Şova şi Ponta s-au făcut presiuni politice inacceptabile pentru că doreau să tragem tot traficul rutier al României dinspre Transilvania şi Moldova spre Bucureşti prin Valea Prahovei şi să modificăm coridoarele stabilite la nivel european. Totul pentru a justifica pariul domniei sale cu concesiunea autostrăzii Comarnic-Braşov (aspect asupra căruia detaliez mai jos).

Un document care trebuia să fie eminamente fundamentat tehnic - "ştiinţific" cum îi plăcea domnului Rus să spună - a devenit obiectul unor interferenţe inacceptabile. Autostrada Sibiu-Piteşti a fost întârziată cu cel puţin 2 ani şi Master Planul a fost blocat tocmai de factorul politic.

3. mai spune domnul Ponta că a finalizat şi dat în exploatare următoarele autostrăzi (în totalitate, se înţelege):

- A3 Bucureşti-Ploieşti: e vorba de porţiunea de la Centura Bucureşti la Ploieşti (Bărcăneşti) care era 95% gata şi a fost terminată la 1 lună după preluarea mandatului. Adică a inaugurat domnul Ponta munca celor dinainte (începînd din 2006-2007). Lipseau din această autostradă cei 6km de la Centură până în Bucureşti, nodul Moara Vlăsiei şi spaţiile de servicii şi parcările. N-ar fi crezut nimeni că 3 ani mai târziu, în 2015, acestea tot nu vor fi realizate. Să repetăm. 3 ani de zile. 6 kilometri de autostradă la cîmpie. Un nod. Câteva parcări. Nimic terminat. Asta este performanţa domnului Neaga la CNADNR şi a guvernelor Ponta.

- A2 Bucureşti-Constanţa: domnul Ponta trece aici, din nou, la realizări, toată autostrada uitînd să menţioneze că cea mai mare parte, de la Bucureşti la Cernavodă, a fost construită cu mult înainte de mandatul domniei sale. Iar sectorul de la Cernavodă la Constanţa a fost contractat şi în mare parte executat înaintea mandatului dumnealui, revenindu-i doar sarcina de a face inaugurarea în 2012 (la cîteva luni după preluarea mandatului).

4. apoi, domnul Ponta trece în revistă contractele licitate sau semnate sub mandatul domniei sale. Vorbim, aşadar, de proiecte pornite de guvernele Ponta. Din păcate, am găsit toate aceste proiecte într-un stadiu jalnic şi ne-am chinuit jumătate de an să le scoatem la liman. Să le luăm pe rînd.

- autostrada Lugoj-Deva: trecând peste întârzierea nepermisă în evaluarea ofertelor - 8 luni între august 2012 şi martie 2013, e vorba de un proiect în care s-a pus căruţa înaintea boilor. Adică, în loc să fie obţinut acordul de mediu - care impune anumite soluţii precum tunele, viaducte lungi, ecoducte etc. - şi apoi să fie făcută licitaţia, s-a procedat invers. Fără să intru în prea multe detalii tehnice, deşi contractele au fost semnate la sfîrşitul lui 2013, nici astăzi nu avem un acord de mediu complet şi, din acest motiv, se lucrează doar pe sectoare ale autostrăzii - sperăm ca în septembrie să se deblocheze complet şi aici.

- autostrada Cîmpia Turzii-Tg. Mureş, despre care dl. Ponta spune că are “contracte semnate în iulie 2014”. Un mic neadevăr şi aici, contractele au fost semnate în februarie 2015. Patru dintre ele. Încă unul a fost semnat în martie 2016. Guvernul Ponta n-a mişcat nimic pe aceste contracte pe parcursul anului 2015. Nu au fost efectuate exproprierile. Avansurile nu au fost acordate constructorilor. Ordinele de începere a construcţiei nu a fost emise. Avizele nu au fost obţinute, autorizaţiile de construire lipsă. Nimic, zero. Pur şi simplu guvernul Ponta a abandonat aceste contracte după semnare.

- autostrada Transilvania, lotul Suplacu de Barcău-Borş. Este vorba de lotul executat în proporţie de 50% de Bechtel la momentul rezilierii contractului. Trecem peste modul în care a reziliat acest contract domnul Şova în 2013, cu despăgubiri de zeci de milioane de euro către Bechtel. S-a întîrziat apoi un an de zile licitaţia pentru reluarea lucrărilor (lansată în 2014) şi pentru reluarea lucrărilor s-a semnat un contract abia în mai 2015. Pe acest contract, până în noiembrie 2015, nu se mişcase nimic. Doar certuri între firmele care au cîştigat. Nu mai vorbim aici de înţelepciunea deciziei de a rezilia acest lot, deşi sumele cerute de Bechtel erau comparabile cu cele pe care le vom plăti noului constructor. În concluzie, avem o întârziere de cel puţin 3 ani şi degradări survenite între timp la un şantier abandonat.

- autostrada Sebeş-Turda. Dezastru e puţin spus pentru ce-am găsit pe acest lot. Lucrări efectuate fără autorizaţie de construire - lucrări începute la presiunile şi promisiunile guvernului Ponta. Exproprieri neefectuate, proiectare nefinalizată şi dispute cu constructorii care duseseră contractele aproape de reziliere. Un management de contract complet defectuos. Încet-încet le-am rezolvat pe toate şi acum, în sfârşit, se ajunge la mobilizare maximă şi se vede lumina de la capătul tunelului pentru acest proiect.

5. Dar unde sare complet calul domnul Ponta este când vine vorba de proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov. Zice domnul Ponta că a fost sabotat şi că era un proiect minunat pentru România. La un cost de 8,5 miliarde de euro! Timp de 26 de ani, 300 de milioane de euro de plată anual - adică întreg bugetul alocat de România pentru construcţie de autostrăzi noi - s-ar fi dus într-un singur drum de 55km.

De trei ori a încercat Narcis Neaga să concesioneze acest proiect şi de fiecare dată a eşuat. De ce? Sunt două motive principale. (Dacă nu punem la socoteală acuzaţiile de corupţie despre care s-a vorbit insistent şi despre care se zîmbeşte cu subînţeles şi acum prin instituţiile implicate). Aceleaşi două motive care au împiedicat şi mega-proiectul Bechtel să aibă succes. Primul este că şi guvernul domnului Năstase şi cel al domnului Ponta au făcut eroarea strategică (dar probabil intenţionată) de a promova aceste proiecte care sunt _concurente_ cu coridorul european principal Bucureşti-Nădlac. Al doilea motiv este că ambii au încercat să semneze contracte cu partenerii privaţi înainte de a face studii detaliate (de teren, geotehnice, de mediu) asupra autostrăzilor. Atunci cînd nu elimini, pe cât posibil, riscurile înainte să semnezi cu privatul şi îi ceri acestuia un preţ pentru proiect, vei primi un preţ FOARTE MARE. Atât de mare că România nu-l poate duce.

6. Cât despre moştenirea guvernelor Ponta în materie de pregătire de proiecte: într-un singur cuvînt, zero. Zero studii de fezabilitate la zi. Zero proiecte pregătite. Prietenul domnului Ponta, dl. Şova, a reuşit contraperformanţa să lanseze 18 licitaţii de studii de fezabilitate în 2014 din care s-au anulat 15 (sub acelaşi guvern Ponta)! De ce? Pentru că sub dl. Şova s-au făcut foarte prost acele licitaţii, pentru că a intrat cu picioarele peste specialiştii care-i spuneau ca aşa nu se poate.

Proiectele de infrastructură se pregătesc în timp, au un ciclu care necesită cîţiva ani de pregătire şi apoi încă cîţiva ani pentru execuţia lucrărilor. Necesită prin urmare gîndire strategică, planificare, profesionalism. Nu pariuri ratate, amatorism şi politicianism ieftin.