Poluarea din Bucureşti atinge un nivel îngrijorător. Pe cine dau vina specialiştii

Trafic aglomerat in Bucuresti (Epoch Times România)
Andrei Popescu
07.11.2024

Poluarea din Bucureşti a ajuns la un prag îngrijorător şi pune în pericol sănătatea oamenilor, fiind înregistrate valori aproape duble faţă de cele admise în 6 din cele 21 de puncte de măsurare a normelor legale.

În plus, în Capitală se depăşeşte cu până la de cinci ori valoarea maximă admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Specialiştii dau vina pe traficul intens, arderile ilegale şi încălzirea rezidenţială, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, calitatea aerului din Bucureşti s-a deteriorat foarte mult în ultima perioadă. Rezultatele prezentate de aplicaţia Aer Live - unde există 100 de puncte de măsurare, inclusiv 44 de senzori montaţi împreună cu Primăria Capitalei la şcoli şi spitale - arătau miercuri, 6 noiembrie 2024, valori ridicate ale nivelului de poluare în Bucureşti. De asemenea, la sfârşitul lunii octombrie, nivelul era foarte ridicat, aerul fiind irespirabil.

La rândul lor, experţii în domeniu explică faptul că iarna, mai ales în preajma sărbătorilor, valorile pot fi cele mai ridicate, fie din cauza sistemelor de încălzire din locuinţe, fie din cauza traficului.

“Odată cu începutul sezonului rece s-au înregistrat creşteri substanţiale ale valorilor poluanţilor în Bucureşti, vorbim de pulberile în suspensie, în special, PM10 şi PM2,5, care au crescut în majoritatea zonelor din Capitală. Acestea sunt particule fine şi extrafine de praf, încărcate cu diverse substanţe toxice.

Factorii care influenţează şi generează aceste creşteri sunt încălzirea rezidenţială, care a debutat undeva în jurul datei de 20 octombrie, traficul, care în această perioadă este la maximum de intensitate, alte surse de poluare cum sunt cele industriale, construcţii, salubrizare deficitară, peste care au venit condiţiile meteo nefavorabile dispersiei poluanţilor, adică inversiune termică noaptea şi dimineaţa, ceaţă, lipsa vântului.

Asta se traduce prin apariţia SMOG-ului, adică fenomenul ce combină fumul generat de activităţile oamenilor cu ceaţa şi calmul condiţiilor meteo, făcând un cocktail nociv de poluanţi care rămân la nivelul oraşului pentru perioade relativ lungi de timp”, a declarat, pentru site-ul citat, Oana Neneciu, director executiv al Ecopolis, organizaţie care sprijină dezvoltarea durabilă.

În plus, Neneciu susţine că efectele poluării sunt multiple, de la boli respiratorii şi cardiovasculare până la afectarea funcţiilor neuronale, nu degeaba este recunoscută ca fiind ucigaşul tăcut şi invizibil, care omoară prematur, anual, aproximativ 8 milioane de oameni, conform ultimului raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cei mai afectaţi sunt oamenii care trăiesc în oraşe aglomerate, mari, dense, copiii în mod particular, bolnavii cronici şi seniorii.

Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor