Polonia raportează un caz atipic de „boala vacii nebune”

Vacă
Vacă (pixabay.com)

Un caz atipic de Encefalopatie spongiformă bovină (ESB) – numită în general „boala vacii nebune” – a fost descoperit în Polonia, deşi cazul izolat nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană, a declarat luni veterinarul şef al Poloniei.

„Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor (OIE), ESB în forma sa atipică, aşa cum a fost descoperită în Polonia, nu afectează statul Poloniei de ţară cu risc neglijabil pentru ESB”, a adăugat Krzysztof Niemczuk.

Vaca care purta ESB – găsită în satul Mirsk, în sud-vestul Poloniei, o zonă care se învecinează cu Republica Cehă şi Germania – a fost omorâtă, a precizat el.

Tulpina atipică a bolii a fost descoperită în 24 ianuarie în timpul unui control de rutină, a afirmat OIE într-o declaraţie separată, conform Euractiv.

Declaraţia a mai precizat că tulpina atipică „apare spontan în populaţiile de vite la o frecvenţă foarte redusă” şi, prin urmare, „nu are niciun impact asupra evaluării oficiale a riscului privind ESB în Polonia”.

Descoperirea ESB la vacile britanice a forţat Uniunea Europeană să ceară un embargou global asupra cărnii de vită britanice şi a derivatelor sale în 1996, după ce a ieşit la iveală că ESB poate fi transmisă la oameni în forma bolii Creutzfeldt-Jakob, care poate fi fatală.

Embargoul în Europa a fost ridicat în 1999.

Într-un caz separat, experţi UE au sosit luni în Polonia pentru a examina un presupus caz de carne de vită infectată, după ce un abator polonez aparent a evitat controalele pentru a sacrifica vaci care nu puteau sta în picioare şi pentru a exporta carnea lor către alte 13 state UE.

Anca Păduraru, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a confirmat sosirea echipei în Polonia, precizând reporterilor că un „raport va fi gata în aproximativ o lună”.

Scandalul cu carnea de vită a izbucnit la sfârşitul lunii trecute, când canalul de ştiri comerciale TVN24 a difuzat imagini cu vaci aparent bolnave sau şchioape ce erau sacrificate într-un mic abator din nord-estul Poloniei.

Reportajul TV preciza că furnizorii au cumpărat vacile aparent bolnave sau şchioape la preţuri mult mai mici decât animalele sănătoase.

Un jurnalist care lucra sub acoperire la abatorul respectiv a folosit o cameră ascunsă pentru a filma tranşarea secretă a vacilor, care avea loc în timpul nopţii când autorităţile veterinare nu efectuau vizite.

Polonia a închis imediat abatorul din Kalinowo, un sat aflat la aproximativ 100 km nord-est de Varşovia.

Niemczuk a declarat că o examinare a cărnii vândute de acel abator a dezvăluit faptul că aceasta nu prezintă un risc pentru sănătate.

El a adăugat că Polonia a aflat că, pe lângă ţările deja cunoscute, acea carne a fost exportată în alte două state – Grecia şi Slovenia.

Un total de 2,7 tone de carne de vită suspectă a fost exportată către cele două ţări, pe lângă România, Republica Cehă, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia, Estonia, Letonia şi Lituania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe