VIDEO. Pesta loveşte în Olt. Sătenii nu lasă medicii să le omoare porcii. Statul trimite peste ei jandarmi

Statul a trimis jandarmi peste sătenii din localitatea Rusăneşti, judetul Olt, care s-au opus sacrificării porcilor, covinşi că de fapt statul vrea să distrugă agricultura şi zootehnia şi că nu vor fi despăgubiţi cu nimic.
Porci omorâţi la Rusăneşti Olt
Porci omorâţi la Rusăneşti Olt (Facebook, Ilie Ursu)

Sătenii din Rusăneşti Olt, localitate unde ar fi fost confirmată pesta porcină, au ieşit în drum pentru a patra zi consecutiv, pentru a protesta faţă de sacrificarea porcilor din gospodăriile lor. În timp ce autorităţile susţin că în localitate s-a confirmat pesta porcină, oamenii acuză că de fapt nu s-a făcut nicio analiză aşa că nu vor în ruptul capului să permită omorârea animalelor. Statul a găsit însă o soluţie - a trimis o mulţime de jandarmi să intre cu forţa în gospodării.

"Nu s-a luat nici măcar o analiză, o analiză din sat. Să vină să ia măcar o probă. Focarul a fost peste Olt, la 15-20 de km de sat. Au venit peste noi. A venit ieri prefectul, a zis că nu se ia nicio măsură de sacrificare a porcilor cu forţa până nu vine directorul general de la Bucureşti. Azi au venit 10 dube de mascaţi să intre cu forţa peste noi." a declarat pentru Epoch Times localnicul Ilie Ursu.

Aşadar, ţăranii ieşiţi azi în drum s-au trezit împresuraţi de jadarmi.

"Vreţi să ne luaţi zilele, luaţi-le, nu vă mişcă nimic? Nu vă cutremură inima niţel, când vedeţi oameni plângând, mame de copii, nu vă mişcă nimic?", i-a întrebat un ţăran pe jandarmi.

În timpul protestului, oamenii au acuzat clasa politică de faptul că vrea să distrugă agricultura şi zootehnia. Astfel, un sătean s-a lamentat că se omoară albinele (prin stropirea cu substanţe toxice), acum le omoară porcii, li s-a spus şi de tuta absolută iar acum, mai nou, vin să le spună că salata are E-coli.

"Veniţi la Rusăneşti să mai mâncaţi şorici, acum cât mai e, că la anul nu mai prindeţi, o să mâncăm câinii", a glumit amar un ţăran.

"Taci, băi, că îţi ia şi căinii", i-a răspuns altul.

"Ştii ce mi-a zis mie mamă? O să fie vai şi amar de sufletul omului când o să ajungă burghezia comunistă la putere", îi spune un localnic altuia.

"Chiar că aia e! Nu vedeţi că au schimbat 70 de miniştri în Guven în 2 ani de zile. Au schimat pe ăia bunii şi au adus numai proşti, numai gagagauti, numai din ăia de nu ştiu pe ce lume traisc. Prim ministru să nu ştii de unde mănânci tu pâine? (...)

Dragnea cică e sărac, nu are nimic, cum e sărac, are palate? Băi, nu e el de vină, populaţia asta. Cică "e măreşte pensiile" Ţi-a mărit, mă, pensia cu un milion şi ţi-a luat porcul de 200 de kile!", continuă dialogul.

Oamenii îşi exprimă, de asemenea, neîncrederea că statul îi va despăgubi pentru porcii omorâţi.

"Ai încredere că îţi dau ăştia banii? Ce naiba, eşti om bătrân!", îl întreabă un om pe vecinul său.

Cu toată împotrivirea sătenilor, potrivit lui Ilie Ursu, jadarmii au intrat în curţile oamenilor, în casele de pe două străzi, şi au omorât porcii care au fost apoi încărcaţi într-o remorcă deschisă ce a fost apoi trasă prin sat.

"Vă daţi seama, dacă porcii sunt bolnavi, că răspândesc virusul în tot satul?", a întrebat exasperat omul.

"Zic că dezinfectează, cu ce dezinfectează când ieri directorul de la DSV Olt a zis că nu s-a inventat vaccinul anti pestă porcină. Ce au ei în atomizoarele alea, draci, zeamă de ojă?", a contiuat Ursu.

La plecară din sat jandarmii ar fi ridicat şi doi sateni care erau într-un tractor aflat în şanţ, pe marginea drumului.

"Au spart geamurile la tractor, au rupt uşa", s-a plâns Ilie Ursu.

"Nu ştiu, nu ştiu... le-am cerut să ne împuşte şi pe noi, dar nu vor, să ne împuşte şi pe noi, poate face careva live...", a răbufnit Ursu. întrebat ce vor face el şi vecinii săi mai departe.

De partea lor jandarmii transmit că au legitimat două persoane care păreau recalcitrante şi că omul din tractor ar fi încercat să blocheze, cu un tractor, accesul veterinarilor pe o stradă din Rusăneşti, motiv pentru care ar fi fost condus la secţie.

Reamitim că, potrivit Ziare.com, săptămâna trecută, medicii veterinari din Olt au constatat că oamenilor din comuna Rusăneşti începuseră să le moară porcii. În urma testelor s-a constatat că animalele moarte aveau pestă iar autorităţile din Olt au stabilit că toţi cei peste o mie de porci din Rusăneşti trebuie ucişi preventiv. În consecinţă, marţi dimineaţa s-au alcătuit echipe de ucidere, care s-au prezentat în localitate, relatează ziare.com.

Medicii veterinari au fost însă primiţi de circa 200 de săteni strânşi la intrarea din sat, aceştia refuzând să îşi dea animalele din coteţe. Izbindu-se de împotrivire, echipele de ucidere au plecat fără să îşi fi făcut treaba şi s-au întors miercuri, reuşind însă să ucidă preventiv doar doi porci.

Între timp, marţi şi miercuri, sătenii din Rusăneşti şi-au tăiat aproape toţi porcii din gospodării. Joi, echipele de sacrificare au venit însoţite de forţe de ordine care au intrat cu forţa în gospodării, sacrificând până acum circa 40 de animale, arată Realitatea Oltului.

Primarul comunei, Alexandru Chira (PSD), a declarat pentru Ziare.com că el nu i-a îndemnat pe oameni să se revolte, ci dimpotrivă.

"Păi eu am 140 de porci la mine şi le-am spus să vină să-i ia şi să-i omoare. De acuma ce să mai faci? Asta-i calea. Dar oamenii sunt nemulţumiţi, mai ales din cauză că spun că în judeţul vecin, la Teleorman, medicii au întârziat intervenţia împotriva pestei şi din această cauză boala s-a întins şi la noi. Şi atunci, dacă nu şi-au făcut treaba, de ce să vină să ne omoare nouă porcii? Asta e, oamenii sunt nemulţumiţi.

Au venit şi azi de la DSV, dar n-au terminat uciderea. Păi ce, parcă poţi să te cerţi cu 200 de oameni supăraţi? O să mai vină şi mâine şi cred până la urmă şi oamenii vor înţelege. Oricum, s-au tăiat mulţi porci. Înainte să se confirme boala erau, să spun, peste 1.000 de porci la Rusăneşti. Acum mai sunt vreo 200. Oamenii au mai lăsat în viaţă doar animalele pe care voiau să le vândă", a declarat Alexandru Chira.

La această situaţie s-a ajuns după ce autorităţile sanitare-veterinare din Teleorman au luat cu întârziere o serie de măsuri de combatere a pestei, "ca să nu facă dezavantaj la judeţ".

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, dr. Venera Popa, a declarat pentru Ziare.com că, joi după-amiază, medicii veterinari erau încă la Rusăneşti şi încercau să îşi facă datoria. Tot acolo era şi directorul Direcţiei, dr. Veronel Florin Bolborea.

Din păcate, e posibil ca o parte dintre porcii pe care sătenii din Rusăneşti i-au tăiat, în aceste zile, să fi fost deja infestaţi cu pestă. În acest caz, există riscul că oamenii să răspândească boala, ducând carne la rudele şi prietenii de prin alte localităţi. Medicii veterinari ar putea să confişte carnea animalelor sacrificate de oameni, dar numai în baza unei decizii judecătoreşti, care nu se obţine de pe o zi pe alta.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne