Polonia arestează două persoane suspectate de spionaj, inclusiv un angajat Huawei

(Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
11.01.2019

Polonia a arestat un angajat chinez al companiei Huawei şi un cetăţean polonez implicat în domeniul cibernetic, cei doi fiind acuzaţi de spionaj, a susţinut vineri mass media poloneză. Incidentul va adânci controversa legată de valul de critici venit din Occident la adresa producătorului chinez de echipamente pentru telecomunicaţii, potrivit Reuters.

Agenţiile americane de informaţii susţin că Huawei Technologies Cos Ltd are legături cu guvernul comunist al Chinei şi că echipamentele sale ar putea conţine „portiţe ascunse” în folosul spionilor guvernamentali.

Nu au fost făcute publice niciun fel de dovezi şi gigantul chinez a negat în repetate rânduri acuzaţiile. Însă valul de critici a determinat câteva ţări şi companii occidentale să cerceteze dacă ar trebui să permită utilizarea echipamentelor Huawei în reţelele lor de telecomunicaţii.

Canalul de televiziune polonez TVP a afirmat că serviciile de securitate au percheziţionat de asemenea sediul local al Huawei, birourile firmei de telecomunicaţii Orange Polska şi Biroul pentru Comunicaţii Electronice (BCE) al Poloniei, agenţia naţională de reglementare a telecomunicaţiilor.

Orange Polska a afirmat într-o declaraţie că, marţi, serviciile de securitate au strâns materiale legate de un angajat, a cărui identitate nu a dezvăluit-o. Compania a adăugat că nu ştie dacă investigaţia are legătură cu munca profesională a angajatului şi că va continua să coopereze cu autorităţile.

BCE nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

În decembrie 2018, autorităţile canadiene l-au arestat pe directorul financiar al Huawei, Meng Wanzhou, la cererea autorităţilor americane, ca parte a unei investigaţii asupra presupuselor încălcări ale sancţiunilor comerciale impuse de SUA. Arestarea a generat noi tensiuni cu China, într-un moment în care Washingtonul şi Beijingul sunt implicate într-un război comercial de amploare.

„Cetăţeanul chinez este un om de afaceri care lucrează la o companie importantă de electronice ... Cetăţeanul polonez este o persoană cunoscută în cercurile asociate cu afacerile din domeniul cibernetic”, a declarat Maciej Wasik, adjunct al şefului serviciului special al Poloniei, într-un interviu cu agenţia de ştiri PAP.

Cei doi arestaţi vor fi reţinuţi timp de 3 luni, a precizat PAP, citând un purtător de cuvânt al şefului serviciului special al ţării.

TVP a declarat că cetăţeanul polonez este un fost agent al Agenţiei pentru Securitate Internă a Poloniei. Agenţia nu a răspuns imediat la solicitările Reuters de a comenta pe această temă.

Arestările au avut loc în condiţiile în care, potrivit Reuters, Casa Albă aparent ar lua în considerare un ordin executiv care va interzice companiilor americane să folosească echipamente produse de Huawei şi ZTE, susţinând că ambele companii lucrează la comanda guvernului chinez şi că echipamentele lor ar putea fi folosite pentru a spiona cetăţeni americani. Ordinul va invoca legea International Emergency Economic Powers pentru a cere Departamentului american al Comerţului să interzică achiziţionarea echipamentelor de la producătorii de telecomunicaţii care ar putea ameninţa securitatea naţională.

Ştirile privind posibila interdicţie americană au apărut după comentariile ministrului britanic al Apărării, Gavin Williamson, care a manifestat temeri serioase cu privire la implicarea Huawei în reţeaua 5G a Marii Britanii, susţinând că Beijingul acţionează uneori într-o „manieră ostilă”. Dar chiar dacă şi-ar pierde accesul pe piaţa americană, este posibil ca, datorită extinderii globale şi poziţiei sale de lider în spaţiul 5G, Huawei să-şi crească în continuare profiturile şi să se dezvoltare. În prezent, Huawei vinde echipamente în 170 de ţări.

Compania Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente de comunicaţii, este şi cea mai controversată. Ascensiunea a fost presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor