Politolog: După tratament, autorităţile germane nu o vor trimite pe Timoşenko în închisoare

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Tania Chitoroagă
07.11.2013

Dacă Kievul va adopta decizia cu privire la tratamentul Iuliei Timoşenko în Germania, guvernul Angelei Merkel nu va susţine transferul său înapoi în mâinile gardienilor ucraineni, este convins fostul şef al Fundaţiei Friedrich Ebert din Kiev, politologul german Winfried Schneider-Deters.

Potrivit acestuia, posibilitatea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko să urmeze un tratament peste hotare a pornit de la premisa că va ajunge acolo un om liber, menţionează agenţia zn.ua. "Şi după recuperarea lui Timoşenko, Germania cu siguranţă nu o va înapoia Ucrainei pentru ispăşirea perioadei de închisoare rămase, aşa cum este prevăzut în textul proiectului de lege privind modificarea Codului penal şi codului de procedură penală (potrivit acestuia, prizonierii grav bolnavi pot părăsi închisoarea pentru tratament în spital fără anularea sentinţei instanţei de judecată )", a declarat expertul.

Schneider- Deters menţionează: "Este puţin probabil că guvernul german va da o asigurare în scris că Timoşenko nu se va implica în activităţi politice în Germania. Iar dacă Parlamentul ucrainean va adopta o lege, ghidându-se după sloganul: "Tratamentul nu înseamnă iertare", putem spune cu certitudine că aceasta nu va fi acceptată de către Uniunea Europeană drept soluţie pentru "cazul Timoşenko".

„Dacă fostul prim-ministru va fi obligată să se întoarcă în închisoare, aceasta va fi nevoită să aplice pentru azil politic, având cu siguranţă posibilitatea de a-l obţine în orice altă ţară europeană – ceea ce va avea consecinţe negative pentru Ucraina”, a declarat Schneider- Deters.

Rada Supremă a Ucrainei urma să examineze la 6 noiembrie proiectul de lege care i-ar putea oferi posibilitatea fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenko, să urmeze un tratament peste hotare. Partidul Regiunilor, care se află la putere, a propus anterior ca ispăşirea pedepsei să fie suspendată pe durata tratamentului.

Între timp, opoziţia a înaintat propriul proiect de lege, care prevede amnistierea fostului demnitar aflat în detenţie.

Deocamdată, niciunul dintre cele trei proiecte legislative care ar permite eliberarea Iuliei Timoşenko nu se bucură de sprijinul majorităţii deputaţilor în parlament. Cele 226 de voturi necesare ar putea fi întrunite de proiectul de lege elaborat de deputatul independent Angelika Labunski, în cazul în care opoziţia ar accepta amendamentele parlamentarilor din partea Partidului Regiunilor (PR).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor