Poliţiştii ameninţă Guvernul cu o adevărată răscoală dacă le îngheaţă salariile. Cetăţenii, prinşi la mijlocul "războiului"
alte articole
De astăzi, cetăţenii vor sta mai mult la cozile pentru evidenţa persoanei, cazier, permise auto, înmatriculări, în fapt, la toate ghişeele unde operează personal MAI căci controalele vor fi "mai riguroase". Mai mult vor aştepta şi transportatorii în vamă pentru că şi acolo poliţiştii îşi propun să fie cât mai riguroşi.
Poliţiştii vor fi nu doar mai "riguroşi" ci şi "mai buni la suflet", a declarat pentru Epoch Times liderul sindicatului poliţiştilor Europol, adică, începând de azi vor da preponderent avertismente în loc de amenzi. Vor beneficia de această clemenţă atât şoferii care circulă fără centură de siguranţă, vorbesc la telefon etc. cât şi persoanele care nu poartă mască de protecţie în spaţiile publice.
Această nouă manieră a poliţiştilor de a aborda relaţia cu cetăţeanul nu este rezultatul unei schimbări bruşte de optică sau a unor modificări legislative ci este practic o formă de protest, poliţiştii fiind nemulţumiţi de îngheţarea salariilor.
Concret, nemulţumiţi de faptul că Guvernul a decis îngheţarea salariilor pentru asigurarea unui deficit bugetar de maximum 7% din PIB, reprezentanţii a patru sindicate ale poliţiştilor - Eurpol, ProLex, Diamantul şi Decus - anunţă un protest care va avea trei etape:
În prima etapă, care începe luni, 11 ianuarie, nu vor mai da amenzi ci doar avertismente, în etapa a doua, care începe de pe 18 ianuarie, poliţiştii nu vor mai îndeplini sarcini care nu sunt în fişa postului, inclusiv cele legate de limitarea răspândirii pandemiei, iar în a treia, care începe din 25 ianuarie, poliţiştii vor mai răspunde doar la apelurile venite la 112.
Pentru protestele care, în mod evident îi vor afecta pe cetăţeni, vor afecta şi economia - de la încasări la buget la probleme pentru transportatori, căci se vor lungi timpii de aşteptat în vamă - şi, evident, şi sănătatea publică pentru că se ştie că destul de mulţi români poartă mască şi respectă carantina doar de teama amenzii, liderul sindicatului poliţiştilor Europol, Cosmin Andreica, susţine că vinovat este statul care a eşuat în a asigura condiţii decente de muncă şi salarizare pentru poliţişti şi în digitalizarea instituţiilor.
Vă invităm să urmăriţi interviul cu liderul Europol pentru a afla exact ce prespun protestele, cât vor dura, care sunt nemulţumirile poliţiştilor şi care este raportarea la cetăţean.
Epoch Times: Aţi anunţat proteste cu modalităţi mai inedite, cu avertismente în loc de amenzi inclusiv pentru nerespectarea regulilor vizând prevenirea răspândirii pandemiei anti-Covid. Cum vor arăta acestea?
Andreica: Vor fi mai buni la suflet poliţiştii. Avem un calendar de proteste care se va derula în trei etape. Prima etapă a început astăzi şi se referă la aplicarea cu preponderenţă a avertismentelor scrise, în locul amenzilor, şi cu excesul de zel pe care colegii mei îl vor face ca să se asigure că rigurozitatea procedurilor poliţieneşti este respectată întocmai.
A doua etapă se adaugă la prima, începând cu 18 ianuarie. Vorbim despre faptul că poliţiştii nu vor mai îndeplini sarcini şi atribuţii pe care nu le au în fişa postului, şi aici mă refer la activităţile specifice prevenirii infectării cu noul coronavirus, vorbim despre comunicarea deciziilor de izolare şi carantinare la domiciliu, despre verificarea izolaţilor şi carantinaţilor la domiciliu, despre întocmirea de procese verbale prin care li se aduce la cunoştinţă celor infectaţi că nu au voie să părăsească locuinţa, şi aşa mai departe. Şi, evident, cu refuzul de a mai efectua ore suplimentare, pentru că în cele 10 luni de pandemie fiecare poliţist din stradă a înregistrat sute de ore suplimentare iar nivelul de epuizare al colegilor este unul foarte ridicat.
Etapa a 3-a de protest începe de pe data de 25 ianuarie. Din acel moment, colegii mei vor adopta ca formă de protest maniera în care magistraţii au protestat la începutul anului 2020. Respectiv, se vor prezenta la serviciu şi vor interveni doar la apelurile de urgenţă 112. Toate celelalte activităţi care nu sunt urgenţe, care nu implică, practic, situaţii urgente, vor fi amânate.
ETR: Referitor la orele suplimentare, nu au fost plătite, nu au fost recuperate?
Andreica: În anul 2020, în majoritatea unităţilor de poliţie a fost depăşită norma legală pentru efectuarea de ore suplimentare. Legiuitorul vine şi spune că pot fi efectuate maxim 180 de ore suplimentare pe an, iar această normă a fost depăşită în majoritatea unităţilor de poliţie. Iar gradul de epuizare al colegilor este foarte ridicat, aşa că nu mai sunt dispuşi să se sacrifice şi să îşi sacrifice sănătatea pentru acest Guvern care, iată, vedem că nici măcar nu se ţine de cuvânt în ceea ce priveşte o lege din 2017. Pentru că, veţi vedea, că revendicările noastre nu se referă sub nicio formă la majorări salariale sau acordarea de noi drepturi sau mai ştiu eu ce alte asemenea situaţii cum am văzut la alte categorii bugetare.
ETR: Am înţeles că vor mai fi şi alte forme de protest, în sensul în care cetăţenii vor aştepta mai mult la ghişee la înmatriculări, la permise, controalele în vamă a documentelor transportatorilor vor dura şi ele mai mult. Ce ne puteţi spune despre asta?
Andreica: Aici nu ne referim la prelungire, practic. Nu vrem sub nicio formă să pedepsim cetăţeanul pentru atitudinea Guvernului, însă ne-am dat seama că noi am acceptat compromisul de a substitui lipsa personalului, astfel încât un coleg în diferite structuri – şi vă pot da foarte multe exemple – ajunge să ţină locul la trei, patru sau chiar cinci colegi în activităţile pe care le desfăşoară şi, evident, multe dintre activităţi au fost realizate cu un efort suplimentar ca să fie finalizate cât mai repede pentru a putea trece la următorul. Adică, se aştepta din partea noastră să fim în mai multe locuri în acelaşi timp. Şi atunci, în aceste condiţii, colegii nu mai vor să accepte astfel de lucruri şi vor acţiona profesionist la locul lor de muncă, în îndeplinirea atribuţiilor lor de serviciu pe care le au. Şi aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, şi colegii de la Poliţia de Frontieră vor fi mai riguroşi în momentul în care vor face controalele la intrarea şi ieşirea din ţară, poliţiştii rutieri nu se vor raporta doar la aplicarea sancţiunii pentru abaterea constantă, şi probabil vor verifica şi dacă autoturismele sunt dotate cu două triunghiuri reflectorizante sau dacă gradul de uzură al anvelopelor este unul ridicat sau nu. Detalii de genul acesta. Sau criminaliştii la faţa locului vor analiza toate ipotezele şi nu vor mai sta probabil 40 de minute, o oră la faţa locului ci probabil vor sta două-trei ore. Deci ne referim aici doar la rigurozitatea în îndeplinirea atribuţiilor pe care fiecare coleg le are la nivelul liniei sale de muncă.
ETR: Aţi spus de pedepsirea cetăţeanului. V-aţi gândit că există riscul ca protestele voastre să fie percepute ca o răzbunare pe cetăţean? Vă daţi seama că oamenii care vor sta mai mult la cozi vor avea unele gânduri nu foarte “duioase” la adresa poliţiştilor?
Andreica: Cei care stau la coadă în anul 2020 în România trebuie să mulţumească acestui stat care nu a avut capacitatea nici măcar după un an de pandemie să înţeleagă importanţa digitalizării. Şi veţi vedea, de exemplu, că în ordonanţa aceasta a austerităţii, în afară de îngheţările salariale, se prorogă termenul cu încă un an de zile în ceea ce priveşte digitalizarea ANAF-ului. Aşa că, dacă stă cineva la coadă, nu stă din cauza poliţiştilor ci stă din cauza statului.
ETR: Referitor la vamă, s-au plâns transportatorii că, în cazul prelungirii duratei unui control, vor apărea probleme majore, li se perturbă activitatea, că ei au contracte semnate etc.
Andreica: La fel, discutăm aici despre incapacitatea statului de a oferi un serviciu public de calitate cetăţenilor, pentru că, în momentul în care laşi două-trei linii la un punct de trecere a frontiere şi tu ai sute sau chiar mii de camioane, să îţi asumi că acei transportatori vor pierde foarte mult timp în punctele de trecere a frontierei. De aceea am spus că lipsa de personal, cu toate că ni s-a spus că e o perioadă limitată, că vor fi măsuri pentru a completa schemele de personal, am văzut că în anul 2020 dnul Vela nu numai că nu a organizat niciun concurs de recrutare de noi poliţişti dar nici măcar nu a aprobat admiterea pentru anul 2021 în şcolile de agenţi de poliţie. Deci noi, teoretic, la momentul acesta, nu vom avea promoţie de agenţi de poliţie în contextul celei mai mari crize de personal pe care am avut-o vreodată.
ETR: Avertismente în loc de amenzi? Şoferii ar putea fi mult mai îngăduitori cu ei înşişi dacă ştiu că vor primi doar avertismente... Nu vă este teamă că ar putea creşte numărul de contravenţii şi că s-ar putea să vedem pe stradă mai mulţi oameni fără măşti, ceea ce ar creşte riscul răspândirii pandemiei?
Andreica: De ce nu aveţi încrederea în societatea noastră? Vedeţi dumneavoastră paradoxul acesta: când au fost aplicate amenzi poporul era asuprit de organele statului, de poliţie, care vânau oamenii fără măşti, acum că dăm avertismente ne aşteptăm ca toată lumea să ţopăie de fericire că, uitaţi, în sfârşit poliţia este de partea noastră.
În primul rând, sancţiunile contravenţionale au o componentă de bază, principala care este amenda sau avertismentul. În mod evident, dacă ne raportăm la politica instituţională aceea a fost de prevenţie şi nu de sancţionare. Şi vă dau doar ultimul exemplu, de la Constanţa, unde au fost mii de persoane la acest pelerinaj de Sfântul Andrei şi unde Jandarmeria şi Poliţia – şi vorbim de aproximativ 100 de colegi – nu au aplicat nici măcar o singură amendă, ci doar avertismente verbale miilor de credincioşi. Aşa că, noi ne încadrăm în politica instituţională în acest moment, pe prevenţie. Acesta este contextul în care am interpretat şi noi.
ETR: Domnule Andreica, principala revendicare ţine de îngheţarea salariilor sau îmi puteţi face o sinteză a revendicărilor?
Andreica: Principala revendicare şi singura la acest moment, evident, se raportează la îngheţarea salariilor şi la faptul că, aşa cum am spus, în prealabil nu a existat un dialog social în urma căruia să identificăm soluţii. Pentru că puteam şi am putut identifica şi ulterior în raport cu bugetul pe anul 2020, în interiorul anvelopei bugetare puteam să aplicăm diferite variante în care să renunţăm la anumite cheltuieli dar să renunţăm la această îngheţare întrucât, practic, această îngheţare nu face decât să adâncească discriminările salariale şi inechităţile din sistem. Şi aici vă dau doar un singur exemplu. Acele salarii, bonusuri, prime de până la 50% din salariul de bază al poliţistului, care într-o proporţie covârşitoare de 90% sunt acordate şefilor si apropriaţilor şefilor. Puteam renunţa la această facilitate pentru anul 2021 şi era o sumă destul de consistentă care putea acoperi un procent important din această îngheţare.
ETR: Cu noul ministru de Interne aţi încercat să vorbiţi? I-aţi prezentat nemulţumirile dvs.?
Andreica: Am avut o discuţie pe data de 30 decembrie 2020, în care ne-am cunoscut ca să spun aşa. Mi-a spus şi dumnealui că a fost luat, cumva, şi el, prin surprindere şi că nici măcar nu are echipă formată. De aceea am început cu data de 11, să ne pornim exact cu data de 5 ianuarie. Săptămâna trecută am aşteptat să aibă loc discuţiile în coaliţie, din câte am înţeles, pentru a-şi împărţi posturile de secretari de stat şi subscretari de stat la nivelul MAI astfel încât să aibă o echipă. Dar noi am trimis acest calendar domnului Bode încă de marţi. Ştia despre el sau ştie despre el. Am solicitat o întâlnire, i-am propus soluţii la revendicările noastre. Deci, aşteptăm să ne contacteze dacă într-adevăr are un interes ca lucrurile să funcţioneze, să meargă bine şi să nu ajungem la un blocaj în sistemul nostru.
ETR: Deduc că situaţia se va debloca doar în urma unui dialog cu domnul ministru.
Andreica: Este important de spus că imediat ce vom avea o mână întinsă din partea domnului ministru pentru dialog şi pentru a identifica soluţii… sigur dacă soluţiile noastre nu sunt bune şi dumnealui are şi mai bune ca ale noastre, nu este niciun fel de problemă, doar să ne aşezăm la masă şi să avem această discuţie. Dar dacă până la acest moment nu a existat o abordare din partea domnului ministru pentru o discuţie – în condiţiile în care, aşa cum am spus, săptămâna trecută i s-a adus la cunoştinţă – probabil că nu crede că se vor întâmpla acele lucruri. Aşa că nu avem decât să le punem în practică.
Mai jos, link la un sondaj vizând modul în care au răspuns poliţiştii la pandemie şi cum vor sa protesteze
https://sindicateuropol.ro/cum-au-raspuns-politistii-la-pandemie-si-cum-vor-sa-protesteze/