Politicianul rus care a ascultat un discurs al lui Putin cu tăiţei agăţaţi de ureche, găsit vinovat de "discreditarea forţelor armate"

Mihail Abdalkin
Mihail Abdalkin (YouTube Screenshot)

Un tribunal din oraşul Novokuibîşevsk, din regiunea rusă Samara, l-a găsit pe deputatul regional Mihail Abdalkin vinovat de "discreditarea forţelor armate ruse" pentru că a postat o înregistrare video în care urmărea discursul lui Vladimir Putin despre Starea Naţiunii cu tăiţei atârnându-i de urechi, relatează The Moscow Times, citând un raport TASS.

Tăiţeii din videoclip, care a fost postat pe conturile de social media ale lui Abdalkin în februarie, fac referire la un idiom rusesc comun "a atârna tăiţei de urechile cuiva", care este folosit pentru a descrie un act de înşelăciune sau atunci când ascultătorului i se transmit informaţii false.

"Am vrut să-mi arăt nemulţumirea mea şi a oamenilor care vin la mine", a declarat Abdalkin, membru al Partidului Comunist din Rusia, adăugând că el a sperat, de asemenea, să-şi exprime îndoiala că "în viitorul apropiat sau în deceniile următoare va avea loc vreo schimbare în politica internă sau în economia ţării".

În ciuda faptului că videoclipul a fost criticat de colegii săi de partid şi de mai mulţi oficiali ruşi de rang înalt, Abdalkin a refuzat să pledeze vinovat pentru acuzaţiile aduse.

"Cred că nu există nimic care să discrediteze forţele armate [în videoclip]", a susţinut Abdalkin în timpul audierii în instanţă.

Miercuri, Tribunalul oraşului Novokuibîşevsk l-a obligat pe Abdalkin să plătească o amendă de 150.000 de ruble (1.951 de dolari).

Avocatul său a declarat că va face apel la hotărâre pe motiv că aceasta încalcă Constituţia.

"Partidul ... susţine forţele armate [şi] soldaţii înrolaţi în timpul mobilizării", a declarat deputatul, adăugând că a participat personal la o colectă de ajutoare umanitare pentru armată, potrivit TASS.