Cazul Barbu: Claudiu Crăciun convocat la Poliţie

Poliţişti din Braşov, comportament de huligani chiar în faţa Prefecturii
Poliţişti din Braşov, comportament de huligani chiar în faţa Prefecturii (captură youtube)

Numeroşi protestatari din Bucureşti şi Braşov au fost chemaţi la poliţie. Claudiu Crăciun, lector la SNSPA, unul dintre liderii informali ai protestelor din Bucureşti faţă de proiectul mineralelor de la Roşia Montană, a fost citat de Poliţie în cazul "Luneta", care a implicat maşina ministrului Daniel Barbu. Totodată, la Braşov, mai mulţi protestatari au fost chemaţi la Poliţie într-un dosar privind blocarea drumului public.

Claudiu Crăciun, unul dintre liderii informali ai protestelor din Bucureşti faţă de proiectul mineralelor de la Roşia Montană, a fost citat de poliţişti, în calitate de făptuitor, în dosarul penal deschis după ce s-a spart luneta maşinii ministrului Daniel Barbu în Centrul Vechi al Capitalei. Mihail Bumbeş, activist participant la proteste, a fost citat şi el în calitate de martor. Cei doi au postat pe conturile de Facebook citaţiile respective, care sunt pentru vineri, 25 octombrie.

Reprezentanţi ai Poliţiei au anunţat în ultimele zile că zeci de persoane au fost audiate în legătură cu manifestaţia care a avut loc împotriva ministrului Culturii, în timpul căreia s-a spart luneta maşinii ministrului.

Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliţia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla ministrul Daniel Barbu, joi seară, când a fost "agresat" de mai mulţi protestatari, în Centrul Vechi al Capitalei.

Ca urmare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, în cazul incidentelor.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu a declarat sâmbătă seară la Antena 3, că a fost identificat "autorul" incidentului din Centrul Vechi în persoana "tânărului universitar fără operă" Claudiu Crăciun. "Ştim şi autorul, îmi permit să-l spun, Claudiu Crăciun, a fost identificat. E păcat, că înţeleg că este un tânăr universitar", a afirmat Barbu.

Protestatarii din Braşov au probleme cu autorităţile
Manifestanţii din Braşov au fost şi ei în centrul investigaţiilor poliţiştilor. Unii au primit acasă citaţie pentru a se prezenta la Poliţie, într-un dosar deschis pentru blocarea drumului public. Citaţiile au fost postate de protestatari pe conturile de Facebook.

Câţiva tineri care protestau pe 8 octombrie în faţa Prefecturii Braşov faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au fost agresaţi şi batjocoriţi de jandarmi.

Totodată, duminică, 13 octombrie, protestatarii din Braşov au mărşăluit prin Braşov până la Prefectură şi în mijlocul lor a apărut chiar prefectul Mihai Mohaci, după care jandarmii au intervenit prompt pentru a-i dispersa pe manifestanţi.

Poziţia premierului Victor Ponta

Premierul Ponta a anunţat, săptămâna trecută, că vrea să dea "un semnal clar de respectare a legii".

"Există o linie roşie peste care nu accept să se treacă. Colegul nostru, domnul Barbu, a fost agresat. Nu e vorba de domnia sa, că e bărbat, rezistă, e vorba de faptul că nu ne întoarcem la anii ‘30, când îşi făceau legionarii de cap pe străzile Bucureştiului. Cât timp protestele sunt paşnice. Jandarmii au procedat foarte bine, foarte elegant, dar în momentul în care se trece linia roşie şi vorbim de agresiuni, ameninţări, blocarea unor drumuri, aveţi din partea mea mandat foarte clar de intervenţie conform legii”, i-a transmis premierul Victor Ponta ministrului de Interne Radu Stroe în şedinţa de guvern.