Poliţia chineză dejoacă un complot pentru asasinarea nepotului lui Kim Jong-un

Fotografie a lui Kim Jong-Nam, cel mai mare fiu al dictatorului comunist Kim Jong-Il,  4 iunie 2010 în Macau
Fotografie a lui Kim Jong-Nam, cel mai mare fiu al dictatorului comunist Kim Jong-Il, 4 iunie 2010 în Macau (JoongAng Sunday/AFP/Getty Images)

În timp ce două femei care l-au ucis prin otrăvire pe Kim Jong-nam cu neurotoxina VX îşi aşteaptă sentinţa într-un proces în Malaezia, Bloomberg a relatat că poliţia chineză a dejucat un complot aparent orchestrat în Coreea de Nord, când un grup de bărbaţi au fost trimişi la Beijing pentru a-l ucide pe fiul lui Jong-nam, Kim Han-sol, în vârstă de 22 de ani, care este nepotul dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.

De când a preluat conducerea ţării după moartea tatălui său în 2011, Kim Jong-un şi-a ucis deja unii membri ai familiei pentru a elimina orice potenţiale provocări la guvernare. Poliţia chineză a arestat doi dintre cei şapte agenţi nord-coreeni suspectaţi de implicare în presupusul complot.

Kim Jong-un l-a executat pe unchiul său Jang Song-thaek în 2013 după ce l-a acuzat de corupţie. La începutul acestei luni, dictatorul şi-a promovat sora în vârstă de 28 de ani la conducerea aripii politice a Partidului Muncitorilor, aducând-o mai aproape de centrul puterii, mai precizează Bloomberg.

Unii dintre agenţi sunt interogaţi în centre speciale în suburbiile Beijingului, a afirmat o publicaţie sud-coreeană, fără să dea detalii dacă ceilalţi cinci agenţi au fost arestaţi. Ministerul chinez de Externe nu a răspuns imediat la o cerere pentru comentarii trimisă prin fax.

Kim Han-sol a fost identificat ca fiind fiul lui Kim Jong-nam – care a fost otrăvit în luna februarie în cadrul unui atac îndrăzneţ pe aeroportul din Kuala Lumpur – într-un material publicat pe youtube în urmă cu câteva luni. Kim Jong-nam a fost fiul cel mai mare al răposatului dictator nord-coreean Kim Jong-il.

Diverşi oficiali guvernamentali sud-coreeni au speculat că liderul nord-coreean s-ar fi aflat în spatele asasinării lui Jong-nam, un critic al guvernării lui Kim Jong-un şi care a locuit în afara ţării timp de mai mulţi ani. Associated Press a raportat că avocaţii implicaţi în procesul presupusului asasinat al lui Jong-nam au încercat să dea vina pe patru persoane nord-coreene bizare suspectate de orchestrarea incidentului.

Autorităţile din Malaezia au declarat că cele două femei acuzate de uciderea lui Kim Jong-nam au folosit neurotoxina VX în atac, susţinând că au fost pregătite pentru a aplica otrava pe faţa victimei şi că ştiau că acea substanţă este toxică. Cele două femei au declarat că sunt nevinovate.