PNL cere stoparea politizării învăţământului

Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, acuză PSD-ul că urmăreşte politizarea şi subordonarea sistemului de educaţie prin plasarea de oameni politici pe posturi de management şcolar şi cere "stoparea de urgenţă a concursurilor politizate şi revenirea la modalitatea corectă a angajării directorilor de către şcoli, nu de către inspectorate."
Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august. (Valeriu Antonovici)
Loredana Diacu
04.02.2015

Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, acuză PSD-ul că urmăreşte politizarea şi subordonarea sistemului de educaţie prin plasarea de oameni politici pe posturi de management şcolar şi cere "stoparea de urgenţă a concursurilor politizate şi revenirea la modalitatea corectă a angajării directorilor de către şcoli, nu de către inspectorate."

"Ministrul educaţiei pregăteşte politizarea masivă a şcolilor, prin organizarea în grabă a concursurilor pentru inspectori şi directori de şcoli în lunile februarie-martie. PSD doreşte să-şi plaseze oamenii politici pe posturi de management şcolar. Din nefericire, „campania electorală, pentru posturi cu dedicaţie”, va bloca activităţile şcolare. După ce PSD a amânat organizarea acestor concursuri în ultimii ani de guvernare, acum, ministrul trebuie să explice care este graba organizării acestor concursuri, exact înaintea probelor de evaluare, în mijlocul anului şcolar", susţine Turcan.

Declaraţiile Ralucăi Turcan vin după ce astăzi, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat în cadrul unui interviu acordat Agerpres, că pe 9 februarie vor fi lansate concursurile pentru ocuparea posturilor de inspector şcolar, acestea urmând să fie încheiate în jurul datei de 10 aprilie.

Comentând momentul şi contextul în care sunt organizate aceste concursuri, Turcan a opinat că, până în acest moment Puterea a modificat toată legislaţia după bunul plac iar acum poate numi directori şi inspectori pe criterii strict politice.

Traseul acţiunilor "imorale" care au pregăti acest moment începe, potrivit Ralucăi Turcan, cu emiterea Ordonanţei de urgenţă nr. 49/2014, care a re-centralizat sistemul, inclusiv în şcolile private unde concursurile organizate în şcolile particulare trebuie supervizate de către inspectoratele şcolare judeţene.

Dacă înainte, conform Legii Educaţiei Naţionale, directorii de şcoli erau aleşi de Consiliul de Administraţie pe baza unui concurs, după intrarea în vigoare a OUG-ului dat de Guvernul Ponta, Inspectoratul Şcolar Judeţean organizează concursul astfel încât "un inspector numit politic selectează un director, tot politic."

"În plus, primarul trebuie să semneze la 90 de zile evaluarea contractului de director. Acolo unde există suprapunere politică între Guvern şi primar va fi politizare 100%. Unde există orientări diferite, este posibil să se ajungă la blocaj şi la abuzuri. Şi într-o situaţie, şi în alta, avem centralizare, desconsiderare faţă de şcoală, ignorarea interesului copilului şi al cadrului didactic.", scrie Turcan, într-o postare pe contul personal de Facebook.

Turcan îl acuză pe Avocatul Poporului că nu a reacţionat faţă de "acest demers imoral şi ilegal din partea PSD" şi pe liderii Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor care au amânat dezbaterea OUG 49 până a trecut tacit de această cameră, pentru a ajunge la Senat unde zace blocată "în sertarul" Ecaterinei Andronescu.

"Avem, aşadar, un partid şi două instituţii părtaşe la îndepărtarea sistemului educaţional de criteriile cerute pe piaţa muncii şi competitivitatea pe plan internaţional.", concluzionează Turcan.

Ca şi soluţii pentru reinstaurarea normalităţii în învăţământ, PNL solicită ferm o serie de măsuri, după cum urmează:

1. depolitizarea managementului şcolilor;
2. transparentizarea deciziilor la vârful educaţiei - metodologiile de organizare şi desfăşurare a concursurilor pentru inspectori generali, inspectori generali adjuncţi, directori de casa corpului didactic, respectiv pentru inspectori şcolari şi directori să fie puse în dezbatere publică, cel puţin 30 de zile, de la data publicării pe site-ul ministerului;
3. numirile inspectorilor să fie făcute pe criterii clare de competenţe profesionale şi de management, de integritate morală şi recunoaştere socială, şi nu pe criterii de clientelism politic;
4. stoparea de urgenţă a concursurilor politizate şi revenirea la modalitatea corectă a angajării directorilor de către şcoli, nu de către inspectorate;
5. introducerea camerelor video în sălile de examinare, atât pentru probele scrise, cât şi pentru interviu;
6. posibilitatea contestării probelor practice/de interviu pe baza înregistrărilor video;
7. accesul observatorilor din partea societăţii civile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor