PMP vrea să "reteze ghearele" PSD la locale. Strânge semnături pentru revenirea la alegerile în două tururi

Democraţia suferă consistent din cauza faptului că primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, iar de acest lucru profită în special PSD-ul, susţine Traian Băsescu, anunţând două iniţiative ale partidului său, în vederea schimbării legislaţiei.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Liderul PMP, Traian Băsescu, a anunţat că partidul său a demarat, începând de astăzi, o campanie de strângere de semnături în ţară pentru revenirea la alegeri locale în două tururi. Băsescu şi-a exprimat speranţa că până în iulie vor fi strânse un milion de semnături, acestea urmând să fie folosite ca argument în faţa Camerei Deputaţilor, unde urmează să fie votat un proiect de lege vizând revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Dacă nu se va reveni la alegeri locale în două tururi hegemonia PSD va continua, a avertizat Băsescu.

"Privind la evoluţiile politice ce au rezultat în urma aplicării legii cu alegerea primarilor dintr-un singur tur, constatăm că practic democraţia suferă consistent. În primul rând un partid mare cum este PSD îşi garantează aproape, prin această lege a alegerii primarilor dintr-un singur tur, consolidarea. Îşi garantează postamentul pe care pe urmă obţine rezultate foarte mari în alegerile legislative".

Traian Băsescu a dat şi câteva exemple. Astfel, la Craiova, primarul a fostul ales cu 7,7% din lista de alegători, la Galaţi primarul a fost ales cu 9,45% din lista de alegători, iar la Bucureşti unde se spune că e al doilea om ca număr de voturi, primarul a fost ales cu 13,4% din lista de alegători, astfel încât s-a ajuns ca primarii să fie nereprezentativi din punct de vedere electoral.

Singura şansă de a schimba hegemonia PSD-ului în competiţia politică locală şi naţională este revenirea la alegeri în două tururi pentru funcţia de primar, a mai precizat Băsescu reamintind că, pentru schimbarea situaţiei, PMP a iniţiat un proiect de lege vizând revenirea la două tururi de scrutin.

Acest proiect iniţiat de Eugen Tomac a trecut prin Senat tacit şi acum se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, are aviz pozitiv de la comisia pentru drepturile omului şi raport negativ de la Comisia de administraţie, a precizat fostul preşedinte, precizând că în comisia de administraţie avizul negativ s-a dat cu votul PSD şi PNL.

"Frăţia asta de pe vremea USL-ului nu dispare. Sperăm că PNL condus de domnul Orban să servească democraţia şi când se va ajunge la vot să voteze în favoarea revenirii la alegeri în două tururi", a declarat Băsescu.

În paralel cu acest proiect, mai exact pentru susţinerea lui, PMP a declanşat în teritoriu o campanie de strângere de semnături şi speră ca până în luna iunie să ajungă la circa un milion de semnături, astfel încât proiectul de lege al lui Tomac să aibă un plus de greutate în Parlament înainte de votul ce se va da în Camera Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne